skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Jak w przypadku każdego wypieku, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty mleczne wyjmij z lodówki co najmniej 15 minut.
Krok 2:
W głębokiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i waniliny, wymieszaj.
Krok 3:
Rozbij jajka do innej miski, trochę je poluzuj. Stopniowo dodawaj cały cukier, pracując mikserem na niskich obrotach. Ubijaj do uzyskania dobrej piany, ale nie więcej.
Krok 4:
Dodaj całą śmietanę na raz / nie powinieneś brać więcej niż 15% tłuszczu/, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
W trzech krokach dodaj mąkę i wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszam tymi samymi trzepaczkami na niskich obrotach, ale nie na długo.
Krok 6:
Następnie dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 7:
Na powierzchni natychmiast zaczynają pojawiać się bąbelki. Nie mieszaj więcej ciasta, pozwól mu odpocząć przez 10-12 minut, po prostu Gofrownica się nagrzeje. Gotowe ciasto jest lepkie, dobrze spływa z łyżki, ale nie płynne. Wygodne jest wylewanie takiego ciasta.
Krok 8:
Rozgrzej gofrownicę. Mam multipekar, zapaliło się zielone światło-gotowe do pracy.
Krok 9:
Na każdą komórkę wlej 2 łyżki. l. ciasto, delikatnie rozprowadź w rogach. Ostrożnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Panele cienko smaruję olejem roślinnym silikonową szczotką, chociaż powłoka jest nieprzywierająca, ale w cieście absolutnie nie ma oleju. Ilość ciasta może się różnić w zależności od wielkości i kształtu komórek. Podaję punkt odniesienia dla multipekara REDMOND.
Krok 10:
Piec na złoty kolor. Ponieważ wszystkie urządzenia są różne, nawet jeśli tego samego producenta, Czas pieczenia jest bardzo warunkowy, mam to 10-11 minut. Profesjonalne gofrownice pieczą się w 2 minuty, domowe od 5-7 minut. / W moim multipekarze niższe temperatury nagrzewają się mocniej, więc po 7 minutach obracam gofry. Jeśli Na spodzie rumieniec jest wystarczający, to nie przykrywam górnych paneli i gotuję gofry przez kolejne 2-4 minuty/.
Krok 11:
Usuń gotowe gofry silikonową szpatułką i ostudź na ruszcie, aby po ostygnięciu stały się chrupiące na zewnątrz i pozostały miękkie w środku. Mam 12 gofrów o wymiarach 9 x 10 cm.
Krok 12:
Są takie w przekroju-porowate, przewiewne, miękkie, dość grube. Na Zewnątrz natychmiast będą chrupiące, a następnie staną się miękkie, nawet jeśli nie zostaną ułożone w stos. Smak umiarkowanie słodki, kremowy, aromat lekki waniliowy z nutą cytryny.
gofry Wiedeńskie, podobnie jak inne bujne, są zwykle podawane ze słodkim dodatkiem. Każdy syrop, śmietana lub krem białkowy, ganache kawowy lub czekoladowy, gałkę lodów dobrze nadaje się do tych gofrów.. Udekoruj jagodami i liściem mięty, ale gofry są całkowicie samowystarczalnym deserem, który będzie smaczny i czysty, według własnego uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g