gofry Wiedeńskie na śmietanie w kafle elektrycznym

Miękkie, bujne, smak kremowy i całkowicie niskotłuszczowy. Istnieje wiele przepisów na gofry. A kiedy kupisz kuchenkę elektryczną lub multipekar, oczywiście stopniowo zaczynasz próbować różnych przepisów. Okazuje się, że pomimo podobnego wyglądu smak każdego jest inny. Tłuste, kruche, miękkie lub chrupiące.. Wszystko zależy od użytych składników, a nawet proporcji produktów. Chciałem dostać gofry miękkie, pulchne, ale bez drożdży i żeby były chude. Ten przepis jest przed tobą, może to i twój smak, którego szukasz przez długi czas. Następnie spróbuj !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 70 % 38 g
249 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Jak w przypadku każdego wypieku, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty mleczne wyjmij z lodówki co najmniej 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i waniliny, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do innej miski, trochę je poluzuj. Stopniowo dodawaj cały cukier, pracując mikserem na niskich obrotach. Ubijaj do uzyskania dobrej piany, ale nie więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj całą śmietanę na raz / nie powinieneś brać więcej niż 15% tłuszczu/, mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W trzech krokach dodaj mąkę i wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszam tymi samymi trzepaczkami na niskich obrotach, ale nie na długo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i mieszaj, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na powierzchni natychmiast zaczynają pojawiać się bąbelki. Nie mieszaj więcej ciasta, pozwól mu odpocząć przez 10-12 minut, po prostu Gofrownica się nagrzeje. Gotowe ciasto jest lepkie, dobrze spływa z łyżki, ale nie płynne. Wygodne jest wylewanie takiego ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej gofrownicę. Mam multipekar, zapaliło się zielone światło-gotowe do pracy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na każdą komórkę wlej 2 łyżki. l. ciasto, delikatnie rozprowadź w rogach. Ostrożnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Panele cienko smaruję olejem roślinnym silikonową szczotką, chociaż powłoka jest nieprzywierająca, ale w cieście absolutnie nie ma oleju. Ilość ciasta może się różnić w zależności od wielkości i kształtu komórek. Podaję punkt odniesienia dla multipekara REDMOND.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec na złoty kolor. Ponieważ wszystkie urządzenia są różne, nawet jeśli tego samego producenta, Czas pieczenia jest bardzo warunkowy, mam to 10-11 minut. Profesjonalne gofrownice pieczą się w 2 minuty, domowe od 5-7 minut. / W moim multipekarze niższe temperatury nagrzewają się mocniej, więc po 7 minutach obracam gofry. Jeśli Na spodzie rumieniec jest wystarczający, to nie przykrywam górnych paneli i gotuję gofry przez kolejne 2-4 minuty/.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń gotowe gofry silikonową szpatułką i ostudź na ruszcie, aby po ostygnięciu stały się chrupiące na zewnątrz i pozostały miękkie w środku. Mam 12 gofrów o wymiarach 9 x 10 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Są takie w przekroju-porowate, przewiewne, miękkie, dość grube. Na Zewnątrz natychmiast będą chrupiące, a następnie staną się miękkie, nawet jeśli nie zostaną ułożone w stos. Smak umiarkowanie słodki, kremowy, aromat lekki waniliowy z nutą cytryny.

gofry Wiedeńskie, podobnie jak inne bujne, są zwykle podawane ze słodkim dodatkiem. Każdy syrop, śmietana lub krem białkowy, ganache kawowy lub czekoladowy, gałkę lodów dobrze nadaje się do tych gofrów.. Udekoruj jagodami i liściem mięty, ale gofry są całkowicie samowystarczalnym deserem, który będzie smaczny i czysty, według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy