grube gofry w kafli elektrycznej

te gofry są bardzo delikatne, miękkie i aromatyczne! Bardzo prosty przepis na domowe wypieki dla właścicieli gofrownicy! Gofry są grube, delikatne i pachnące - świetna opcja na rodzinne przyjęcie herbaciane!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 58 % 42 g
400 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź większe jajka: najlepiej, jeśli są domowej roboty, w skrajnych przypadkach co. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mam mąkę pszenną, ale możesz użyć dowolnej innej: przynajmniej gryki lub ryżu-używając różnych rodzajów, możesz za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak gofrów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce z wysokimi bokami połącz jajka i cukier. Na tym etapie miłośnicy pikantnych wypieków mogą urozmaicić tradycyjny smak gofrów i dodać ulubione przyprawy i przyprawy do swoich upodobań: wanilia, cynamon, goździki i imbir będą tutaj Najbardziej odpowiednie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij, aż masa się wybieli. Aby to zrobić, najlepiej użyć miksera, jest mało prawdopodobne, aby dobrze ubić trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmiękczone masło, przesiej mąkę. Radzę nie zaniedbywać tego procesu. Dzięki Przesiewaniu wypieki są bardziej delikatne i przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze ubij ciasto, aż będzie gładkie. Jak widać, okazuje się dość gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Olej elektryczny z każdej strony olejem roślinnym. Aby to zrobić, najlepiej użyć silikonowej szczotki, a olej można wziąć absolutnie dowolny: odpowiednia jest zarówno oliwka, jak i rzepak. Rozgrzej urządzenie wystarczająco dobrze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść trochę ciasta na środku powierzchni smażenia. Przykryj pokrywką, ale nie naciskaj zbyt mocno. Jeśli mocno dociśniesz, ciasto rozprowadzi się na całej powierzchni smażenia, a gofry okażą się bardzo cienkie i kruche. I pieczemy delikatne, grube gofry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć około 4 minut na złoty kolor. Nic nie jest konieczne, ponieważ gofry są smażone z obu stron jednocześnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak się okazuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokroiłem gofry na 4 części - wygodniej jest je jeść. Podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

ostatnio natknąłem się na to, co kupić w sklepie cukierniczym bez oleju palmowego i dodatków E, jest prawie nierealne! A twoje dzieci chcą karmić nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
ten przepis jest właśnie taki - tylko 4 dostępne składniki!
takie gofry świetnie nadają się po prostu na herbatę, można z nich zrobić słomki i napełnić je czymś, można z nich zrobić ciasto, używając tych gofrów zamiast ciast i nie tylko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy