chrupiące gofry Wiedeńskie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli, cukru, waniliny i proszku do pieczenia ciasta.
2. Oddziel żółtka od białek, połącz żółtka z mlekiem i zmiękczonym masłem.
3. Wlej suchą mieszankę mąki do powstałej masy, wymieszaj masę trzepaczką.
4. Ubij białka w mocną pianę i włóż je do ciasta.
5. Wlej 2 łyżki ciasta do gofrownicy (rozłóż ciasto na środku), piecz gofry przez 5-8 minut (lepiej nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury, ponieważ gofry szybko się zrumienią, ale nie upieczą w środku).
gotowe gofry na gorąco są miękkie, ale po ostygnięciu stają się chrupiące.
wlej kawę, podawaj gofry na stole-poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g