skład / składniki
metoda gotowania
jajka dzielimy na białka i żółtka: mielimy żółtka z cukrem i wanilią na biało, ubijamy białka szczyptą soli na bujne szczyty.
wlej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do żółtek i ciągle ubijając mikserem, wlej mleko.
do powstałej masy Wprowadzamy stopione masło, mieszamy, a następnie dodajemy ubite białka. Ciasto w swojej strukturze uzyskuje się jako gęstą śmietanę.
w multipekarze instalujemy panel do gofrów wiedeńskich, podłączamy urządzenie do gniazdka, zamykamy pokrywę i czekamy, aż zaświeci się zielony wskaźnik. Gdy tylko wskaźnik zaświeci się, nasmaruj panele olejem roślinnym i rozłóż ciasto - około 1,5-2 łyżki stołowe.
zamknij pokrywkę i piecz gofry Wiedeńskie, aż pojawi się rumieniec (7-9 minut), po czym ostrożnie usuń gofry z paneli za pomocą szpatułki. W ten sposób pieczemy wszystkie gofry.
ochłodź apetyczny przysmak, udekoruj cukrem pudrem i jagodami.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g