gofry Holenderskie

dwa cienkie chrupiące krążki waflowe ułożone z lepkim nadzieniem. Są to gofry Holenderskie, które w samej Holandii nazywane są stropwaflami. Klasyczne nadzienie jest karmelowe, ale może być inne. Wielu z nas zakochało się w tym bezpretensjonalnym wypieku, ale głównie zakupionym, chociaż bardzo łatwo jest go ugotować w domu. Potrzebujesz tylko gofrownicy lub wielopekarza. Te gofry mają kremowy smak, umiarkowanie słodki, początkowo chrupiący. Po impregnacji nabierają smaku nadzienia, które można dowolnie zmieniać.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 37 g
284 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka w głębokiej misce do wyrabiania ciasta, umieść białka w mniejszej filiżance. Dodaj cukier prosty i waniliowy do żółtek, ubij trzepaczką na gładką, jasną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj miękkie masło. Zmień trzepaczkę na silikonową szpatułkę i dobrze zmiel olej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko podgrzej mleko / w kuchence mikrofalowej wystarczy 30 sekund./ , stopniowo wlewaj do mieszanki jajeczno-maślanej, nie przestając ubijać trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do płynnej mieszanki w 2-3 etapach, mieszając za każdym razem, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W białkach dodaj szczyptę soli i ubij, aż będzie trwała, Puszysta piana. Następnie delikatnie wymieszaj je z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto będzie jak niskotłuszczowa śmietana, wystarczająco płynna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej gofrownicę lub multipekar. W multipekarze zainstaluj wcześniej wymienne panele do okrągłych gofrów. Wlać 1 łyżkę. l. przechylając łyżkę dziobkiem w dół, aby ciasto leżało okrągłym ciastem. W razie potrzeby lekko spłaszcz ciasto. Delikatnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec na złoty kolor, u mnie To 2-2,5 minuty. W nowoczesnych gofrownicach cienie nagrzewają się nierównomiernie, musisz być na to przygotowany, aby nie dopuścić do przypalenia gofrów. Gotowe gofry wyjąć na ruszt, na początku będą chrupiące, po smarowaniu nadzieniem nie. Nie zawsze będzie można wlać ciasto bardzo równomiernie w kółko, ale spróbuj zrobić mały przelew.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przyciąć gotowe gofry zgodnie ze wzorem w równe koło. Gofry można przycinać zarówno na gorąco, jak i schłodzone podczas pieczenia następnej pary. Przycięte gofry będą miały ładny, reprezentacyjny wygląd. Wszystkie skrawki są następnie kruszone i mieszane ze śmietaną, również spożywane z przyjemnością.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nałóż nadzienie na jeden wafel i przyklej do drugiego. Do kremu zmieszałem dwa rodzaje skondensowanego mleka w stosunku 1: 1, okazuje się, że nie jest mdły, ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie. Z herbatą lub kawą to samo.

spróbuj, ten przepis może spodobać się wielu osobom. Ciasto dobrze się rozlewa, a podczas pieczenia uzyskuje się piękny, delikatny złoty kolor. W smaku bardzo przypominają mi przepis na ciasto drożdżowe, ale gotują się znacznie szybciej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy