skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj żywność, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Oddziel żółtka w głębokiej misce do wyrabiania ciasta, umieść białka w mniejszej filiżance. Dodaj cukier prosty i waniliowy do żółtek, ubij trzepaczką na gładką, jasną masę.
Krok 3:
Następnie dodaj miękkie masło. Zmień trzepaczkę na silikonową szpatułkę i dobrze zmiel olej.
Krok 4:
Lekko podgrzej mleko / w kuchence mikrofalowej wystarczy 30 sekund./ , stopniowo wlewaj do mieszanki jajeczno-maślanej, nie przestając ubijać trzepaczką.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do płynnej mieszanki w 2-3 etapach, mieszając za każdym razem, aby nie było grudek.
Krok 6:
W białkach dodaj szczyptę soli i ubij, aż będzie trwała, Puszysta piana. Następnie delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Krok 7:
Ciasto będzie jak niskotłuszczowa śmietana, wystarczająco płynna.
Krok 8:
Podgrzej gofrownicę lub multipekar. W multipekarze zainstaluj wcześniej wymienne panele do okrągłych gofrów. Wlać 1 łyżkę. l. przechylając łyżkę dziobkiem w dół, aby ciasto leżało okrągłym ciastem. W razie potrzeby lekko spłaszcz ciasto. Delikatnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę.
Krok 9:
Piec na złoty kolor, u mnie To 2-2,5 minuty. W nowoczesnych gofrownicach cienie nagrzewają się nierównomiernie, musisz być na to przygotowany, aby nie dopuścić do przypalenia gofrów. Gotowe gofry wyjąć na ruszt, na początku będą chrupiące, po smarowaniu nadzieniem nie. Nie zawsze będzie można wlać ciasto bardzo równomiernie w kółko, ale spróbuj zrobić mały przelew.
Krok 10:
Przyciąć gotowe gofry zgodnie ze wzorem w równe koło. Gofry można przycinać zarówno na gorąco, jak i schłodzone podczas pieczenia następnej pary. Przycięte gofry będą miały ładny, reprezentacyjny wygląd. Wszystkie skrawki są następnie kruszone i mieszane ze śmietaną, również spożywane z przyjemnością.
Krok 11:
Nałóż nadzienie na jeden wafel i przyklej do drugiego. Do kremu zmieszałem dwa rodzaje skondensowanego mleka w stosunku 1: 1, okazuje się, że nie jest mdły, ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie. Z herbatą lub kawą to samo.
spróbuj, ten przepis może spodobać się wielu osobom. Ciasto dobrze się rozlewa, a podczas pieczenia uzyskuje się piękny, delikatny złoty kolor. W smaku bardzo przypominają mi przepis na ciasto drożdżowe, ale gotują się znacznie szybciej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g