gofry Wiedeńskie na kefirze

bardzo smaczne i szybkie wypieki na domowe przyjęcie herbaciane! Jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów na gofry Wiedeńskie na kefirze, który dobrze reaguje z sodą. Z tego powodu gotowe gofry są miękkie i delikatne. A przygotowanie ciasta zajmuje bardzo mało czasu. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 65 % 30 g
236 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gofry Wiedeńskie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Włóż masło do kuchenki mikrofalowej i podgrzej, aż się rozpuści. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jajko może być używane w dowolnej kategorii. Kefir weź średnią zawartość tłuszczu 1-2 %.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta wybierz wygodną, wysoką miskę, aby podczas mieszania ciasta nie rozpryskiwać się po bokach. Połącz jajko z cukrem w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj kefir i wszystko wymieszaj. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Piekłam gofry bez soli, po prostu słodkie, ale dla wzmocnienia smaku można dodać na tym etapie szczyptę soli i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mąkę z sodą i wanilią do ciasta. Najpierw delikatnie wymieszaj wszystko z mąką ręcznie, a następnie możesz włączyć mikser. Jeśli natychmiast włączysz mikser, mąka zacznie latać po kuchni. Dlatego najpierw należy go zanurzyć w cieście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ostatnim krokiem wmieszaj stopione masło do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto stanie się jednolite i gęste. Mniej więcej jak naleśniki. Rozgrzej gofrownicę lub multipekar i rozłóż przygotowane ciasto łyżką. Przykryj i gotuj przez wymagany czas. Gotuję gofry Wiedeńskie w multipekar i zajmuje mi to 12-14 minut. W zależności od jakości powłoki paneli może być konieczne nasmarowanie ich olejem przed pierwszym użyciem. Skoncentruj się na swoim gofrownicy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe gofry powinny mieć apetyczny złoty kolor. Ta ilość ciasta wystarcza na 6 gofrów, tj. na 3 pieczenie dwóch gofrów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie wiedeńskie gofry będą wspaniałym dodatkiem do herbaty lub kawy. Można je uzupełnić sosem jagodowym, śmietaną, dżemem lub polewą. I możesz po prostu posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy