skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gofry Wiedeńskie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Włóż masło do kuchenki mikrofalowej i podgrzej, aż się rozpuści. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jajko może być używane w dowolnej kategorii. Kefir weź średnią zawartość tłuszczu 1-2 %.
Krok 2:
Do ciasta wybierz wygodną, wysoką miskę, aby podczas mieszania ciasta nie rozpryskiwać się po bokach. Połącz jajko z cukrem w misce.
Krok 3:
Następnie dodaj kefir i wszystko wymieszaj. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Piekłam gofry bez soli, po prostu słodkie, ale dla wzmocnienia smaku można dodać na tym etapie szczyptę soli i wymieszać.
Krok 4:
Następnie wlej mąkę z sodą i wanilią do ciasta. Najpierw delikatnie wymieszaj wszystko z mąką ręcznie, a następnie możesz włączyć mikser. Jeśli natychmiast włączysz mikser, mąka zacznie latać po kuchni. Dlatego najpierw należy go zanurzyć w cieście.
Krok 5:
I ostatnim krokiem wmieszaj stopione masło do ciasta.
Krok 6:
Gotowe ciasto stanie się jednolite i gęste. Mniej więcej jak naleśniki. Rozgrzej gofrownicę lub multipekar i rozłóż przygotowane ciasto łyżką. Przykryj i gotuj przez wymagany czas. Gotuję gofry Wiedeńskie w multipekar i zajmuje mi to 12-14 minut. W zależności od jakości powłoki paneli może być konieczne nasmarowanie ich olejem przed pierwszym użyciem. Skoncentruj się na swoim gofrownicy.
Krok 7:
Gotowe gofry powinny mieć apetyczny złoty kolor. Ta ilość ciasta wystarcza na 6 gofrów, tj. na 3 pieczenie dwóch gofrów.
Krok 8:
Takie wiedeńskie gofry będą wspaniałym dodatkiem do herbaty lub kawy. Można je uzupełnić sosem jagodowym, śmietaną, dżemem lub polewą. I możesz po prostu posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g