skład / składniki
metoda gotowania
jak upiec belgijskie gofry Liège w gofrownicy?
gofry belgijskie to grube, pyszne gofry pieczone w specjalnej gofrownicy. Belgijskie przepisy na gofry są bardzo liczne, ale chcę zaoferować przepis kulinarny – belgijskie gofry Liège. Mają grudki cukru, dlatego często nazywane są wafle "cukrowe perły". Musisz jeść takie gofry na zimno. Będą również potrzebować specjalnego "cukru perłowego". Przyjaciel podzielił się ze mną kilkoma paczkami cukru Parelkorrel. Ale możesz użyć dowolnego belgijskiego cukru do wafli cukrowych.
masło należy najpierw wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Następnie zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę, dodaj do niej suche drożdże, wymieszaj. Następnie ubij jajka, dodaj sól, cukier waniliowy, wlej mleko. Dobrze zagnieść ciasto i pozostawić na co najmniej trzydzieści minut.
Po do ciasta dodaj cukier granulowany, cukier perłowy i miękkie masło. Zagnieść i podzielić całe ciasto na pojedyncze grudki po około osiemdziesiąt gramów każda (najlepiej użyć wagi kuchennej). Pozostaw je na piętnaście minut. Ciasto powinno być umiarkowanie grube, aby można je było łatwo podzielić na kawałki.
teraz musisz podgrzać gofrownicę. Piec gofry, aż nabiorą złotego koloru.
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
ponieważ stopień doznań smakowych, w tym słodyczy, jest indywidualny dla każdego, zawsze dodawaj cukier (a także przyprawy, Przyprawy i przyprawy), koncentrując się na swoim smaku!
im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g