belgijskie gofry Liège w gofrownicy

te gofry są warte zakupu gofrownicy!
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 66 % 46 g
369 kcal
IG: 4 / 2 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

jak upiec belgijskie gofry Liège w gofrownicy?

gofry belgijskie to grube, pyszne gofry pieczone w specjalnej gofrownicy. Belgijskie przepisy na gofry są bardzo liczne, ale chcę zaoferować przepis kulinarny – belgijskie gofry Liège. Mają grudki cukru, dlatego często nazywane są wafle "cukrowe perły". Musisz jeść takie gofry na zimno. Będą również potrzebować specjalnego "cukru perłowego". Przyjaciel podzielił się ze mną kilkoma paczkami cukru Parelkorrel. Ale możesz użyć dowolnego belgijskiego cukru do wafli cukrowych.
masło należy najpierw wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Następnie zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę, dodaj do niej suche drożdże, wymieszaj. Następnie ubij jajka, dodaj sól, cukier waniliowy, wlej mleko. Dobrze zagnieść ciasto i pozostawić na co najmniej trzydzieści minut.
Po do ciasta dodaj cukier granulowany, cukier perłowy i miękkie masło. Zagnieść i podzielić całe ciasto na pojedyncze grudki po około osiemdziesiąt gramów każda (najlepiej użyć wagi kuchennej). Pozostaw je na piętnaście minut. Ciasto powinno być umiarkowanie grube, aby można je było łatwo podzielić na kawałki.
teraz musisz podgrzać gofrownicę. Piec gofry, aż nabiorą złotego koloru.

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

ponieważ stopień doznań smakowych, w tym słodyczy, jest indywidualny dla każdego, zawsze dodawaj cukier (a także przyprawy, Przyprawy i przyprawy), koncentrując się na swoim smaku! 

im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy