gofry mleczne w gofrownicy glazurowane

Prawdziwe gofry z pyszną nakładką z różnych rodzajów czekolady! Domowe gofry to deser, o którym wielu zapomina, ale nie jest to zasłużone. Lekkie i przewiewne ciasto piecze się bardzo szybko i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Dodatek do różnych wykaszarek pozwala na jednoczesne serwowanie deserów o różnych smakach.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 73 % 43 g
285 kcal
IG: 5 / 2 / 93

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

jeśli w domu nie ma kuchenki elektrycznej, z tym przepisem na gofry będzie świetny powód, aby go kupić. Prosty proces gotowania w mleku zajmuje minimum czasu, a same gofry są smaczne i nie tłuste.

na początek wyjmij margarynę z lodówki, rozpuść ją na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, pozostaw do ostygnięcia. Gdy osiągnie komfortową temperaturę, dodaj jajko, cukier zwykły i waniliowy. Wymieszaj widelcem i lekko ubij mikserem, masa powinna być całkowicie jednorodna.

mleko nie może być podgrzewane, jego temperatura nie odgrywa roli. Wlej mleko do miski miksera cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie masy z minimalną prędkością.

przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj małe porcje do przyszłego ciasta. Wymieszaj całą mąkę mikserem, aż ciasto będzie całkowicie jednorodne. Gotowy do pieczenia będzie przypominał gęstą śmietanę bez grudek.

rozgrzewamy szafkę elektryczną. Wlej małą porcję ciasta (ilość zależy od wielkości gofrownicy), zamknij pokrywkę i piecz do miękkości. Dodatkowo nie używamy masła, margaryna w kompozycji wystarczy, aby gofry się nie przypaliły. Rozłóż gotowe gofry na ruszcie lub talerzu i pozostaw do ostygnięcia.

gdy gofry ostygną, przygotuj lukier. Aby to zrobić, podziel ciemną i białą czekoladę na kawałki i wlej do głębokiej szklanej miski. Wysyłamy miskę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy przez 10 sekund przy minimalnej mocy. Następnie wyjmujemy miskę, mieszamy lekko zmiękczoną masę silikonową szpatułką, wracamy i podgrzewamy przez kolejne 10 sekund. Topimy 3-5 razy, aż czekolada będzie całkowicie płynna i jednorodna.

lekko schłodzone gofry zanurzamy w roztopionej masie czekoladowej i układamy na talerzu, aby czekolada ostygła i stwardniała.

gofry są gotowe, można je podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal / 100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy