skład / składniki
metoda gotowania
jeśli w domu nie ma kuchenki elektrycznej, z tym przepisem na gofry będzie świetny powód, aby go kupić. Prosty proces gotowania w mleku zajmuje minimum czasu, a same gofry są smaczne i nie tłuste.
na początek wyjmij margarynę z lodówki, rozpuść ją na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, pozostaw do ostygnięcia. Gdy osiągnie komfortową temperaturę, dodaj jajko, cukier zwykły i waniliowy. Wymieszaj widelcem i lekko ubij mikserem, masa powinna być całkowicie jednorodna.
mleko nie może być podgrzewane, jego temperatura nie odgrywa roli. Wlej mleko do miski miksera cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie masy z minimalną prędkością.
przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj małe porcje do przyszłego ciasta. Wymieszaj całą mąkę mikserem, aż ciasto będzie całkowicie jednorodne. Gotowy do pieczenia będzie przypominał gęstą śmietanę bez grudek.
rozgrzewamy szafkę elektryczną. Wlej małą porcję ciasta (ilość zależy od wielkości gofrownicy), zamknij pokrywkę i piecz do miękkości. Dodatkowo nie używamy masła, margaryna w kompozycji wystarczy, aby gofry się nie przypaliły. Rozłóż gotowe gofry na ruszcie lub talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
gdy gofry ostygną, przygotuj lukier. Aby to zrobić, podziel ciemną i białą czekoladę na kawałki i wlej do głębokiej szklanej miski. Wysyłamy miskę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy przez 10 sekund przy minimalnej mocy. Następnie wyjmujemy miskę, mieszamy lekko zmiękczoną masę silikonową szpatułką, wracamy i podgrzewamy przez kolejne 10 sekund. Topimy 3-5 razy, aż czekolada będzie całkowicie płynna i jednorodna.
lekko schłodzone gofry zanurzamy w roztopionej masie czekoladowej i układamy na talerzu, aby czekolada ostygła i stwardniała.
gofry są gotowe, można je podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g