gofry cienkie w gofrownicy

bardzo cienkie i delikatne gofry są łatwe do zrobienia.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 56 % 37 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

bardzo prosty przepis na gofry. W mojej rodzinie gotujemy takie od 20 lat, przepis pochodzi od babci. Te  cienkie wafle piekliśmy w sowieckiej gofrownicy. Nadal u nas działa. Czasami nie robimy w nim rurek, ale wielowarstwowe okrągłe gofry, takie jak ciasta z warstwami kremu. A w tubkach bardzo dobrze jest podawać lody. Wystarczy je zwinąć w tym celu w postaci toreb.



ogólnie rzecz biorąc, najpierw musisz odpowiednio zmielić margarynę z cukrem. Margarynę stołową należy wziąć, aby gofry były chrupiące. Uważa się, że jest do tego najbardziej odpowiedni.



następnie wbij jedno jajko do masy, wymieszaj i dodaj mąkę.



zagniatamy ciasto, które powinno być umiarkowanie płynne, ale nie Takie, aby wypłynęło z gofrownicy.



jak powiedziałem, gofry są cienkie. Zwłaszcza jeśli skrzydła gofrownicy są dociskane do siebie. Cóż, staraj się nie wylewać dużo ciasta na raz.



gofry muszą być zwinięte wgorącywygląd, ponieważ nie będzie można ich później zwinąć. Trzeba tylko złamać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy