skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo prosty przepis na gofry. W mojej rodzinie gotujemy takie od 20 lat, przepis pochodzi od babci. Te
cienkie wafle
piekliśmy w sowieckiej gofrownicy. Nadal u nas działa. Czasami nie robimy w nim rurek, ale wielowarstwowe okrągłe gofry, takie jak ciasta z warstwami kremu. A w tubkach bardzo dobrze jest podawać lody. Wystarczy je zwinąć w tym celu w postaci toreb.
ogólnie rzecz biorąc, najpierw musisz odpowiednio zmielić margarynę z cukrem. Margarynę stołową należy wziąć, aby gofry były chrupiące. Uważa się, że jest do tego najbardziej odpowiedni.
następnie wbij jedno jajko do masy, wymieszaj i dodaj mąkę.
zagniatamy ciasto, które powinno być umiarkowanie płynne, ale nie Takie, aby wypłynęło z gofrownicy.
jak powiedziałem, gofry są cienkie. Zwłaszcza jeśli skrzydła gofrownicy są dociskane do siebie. Cóż, staraj się nie wylewać dużo ciasta na raz.
gofry muszą być zwinięte wgorącywygląd, ponieważ nie będzie można ich później zwinąć. Trzeba tylko złamać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g