skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej wymaganą ilość mąki pszennej do osobnej suchej i czystej miski, rozbijając wszystkie możliwe grudki. Dodaj proszek do pieczenia do mąki, aby uzyskać bardziej bujną strukturę ciasta i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
2. Oddziel białka i żółtka do różnych pojemników. Dodaj cukier do żółtek i zmiksuj mikserem na małych obrotach, aż będzie biały.
3. Włóż masło do rondla lub ogniotrwałej miski. Umieść garnek z wodą na kuchence. Zanurz patelnię z masłem w rondlu z wodą, aby woda nie docierała do krawędzi pojemnika z masłem. Na małym ogniu zagotuj wodę w rondlu i rozpuść masło, aż będzie płynne. Dodatek roztopionego masła nadaje waflom wiedeńskim szczególną delikatność i porowatą strukturę ciasta.
4. Wymieszaj ubite żółtka z cukrem i stopione masło w misce. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Wlej Jogurt pitny o dowolnej zawartości tłuszczu do ciasta. Możesz wziąć jogurt z dodatkami owocowymi. To nada później szczególny pikantny smak wiedeńskim gofrom. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
6. Ubij białka mikserem, aż osiągną stabilne szczyty. Najpierw na średnich obrotach, a następnie zwiększ prędkość do maksymalnej. Pianka białkowa powinna być bujna i nie spływać z łyżki. Delikatnie przenieś ubite białka do ciasta na gofry. Aby zapobiec opadaniu białek, wymieszaj całe ciasto delikatnymi ruchami od dołu do góry.
7. Po przygotowaniu ciasta na gofry możesz rozpocząć ich bezpośrednie pieczenie. Aby to zrobić, włącz elektryczną gofrownicę, doprowadzaj do pożądanej temperatury. Biorąc łyżkę ciasta, włóż je do specjalnych komórek, zamknij urządzenie i piecz gofry, aż będą całkowicie ugotowane - aż zrumienią się po obu stronach.
gotowe gofry Wiedeńskie podawane są z miodem, dżemem, domowym dżemem, rozpuszczoną czekoladą lub świeżymi jagodami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g