gofry Wiedeńskie bez mleka w gofrownicy

deser, który z pewnością Cię podbije! Wiedeńskie gofry bez mleka w gofrownicy są dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ważne jest, aby obserwować pewne niuanse w postaci ubitych białek, które należy umieścić na końcu, oraz masło stopione w łaźni wodnej. Taki deser jest zwykle podawany z jakimś sosem czekoladowym lub karmelowym, ze świeżymi jagodami i owocami. Szczególnie dobrze gorące gofry Wiedeńskie łączą się z zimnymi kremowymi lodami.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 64 % 35 g
271 kcal
IG: 0 / 3 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Przesiej wymaganą ilość mąki pszennej do osobnej suchej i czystej miski, rozbijając wszystkie możliwe grudki. Dodaj proszek do pieczenia do mąki, aby uzyskać bardziej bujną strukturę ciasta i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

2. Oddziel białka i żółtka do różnych pojemników. Dodaj cukier do żółtek i zmiksuj mikserem na małych obrotach, aż będzie biały.

3. Włóż masło do rondla lub ogniotrwałej miski. Umieść garnek z wodą na kuchence. Zanurz patelnię z masłem w rondlu z wodą, aby woda nie docierała do krawędzi pojemnika z masłem. Na małym ogniu zagotuj wodę w rondlu i rozpuść masło, aż będzie płynne. Dodatek roztopionego masła nadaje waflom wiedeńskim szczególną delikatność i porowatą strukturę ciasta.

4. Wymieszaj ubite żółtka z cukrem i stopione masło w misce. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

5. Wlej Jogurt pitny o dowolnej zawartości tłuszczu do ciasta. Możesz wziąć jogurt z dodatkami owocowymi. To nada później szczególny pikantny smak wiedeńskim gofrom. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

6. Ubij białka mikserem, aż osiągną stabilne szczyty. Najpierw na średnich obrotach, a następnie zwiększ prędkość do maksymalnej. Pianka białkowa powinna być bujna i nie spływać z łyżki. Delikatnie przenieś ubite białka do ciasta na gofry. Aby zapobiec opadaniu białek, wymieszaj całe ciasto delikatnymi ruchami od dołu do góry.

7. Po przygotowaniu ciasta na gofry możesz rozpocząć ich bezpośrednie pieczenie. Aby to zrobić, włącz elektryczną gofrownicę, doprowadzaj do pożądanej temperatury. Biorąc łyżkę ciasta, włóż je do specjalnych komórek, zamknij urządzenie i piecz gofry, aż będą całkowicie ugotowane - aż zrumienią się po obu stronach.

gotowe gofry Wiedeńskie podawane są z miodem, dżemem, domowym dżemem, rozpuszczoną czekoladą lub świeżymi jagodami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy