gofry bananowe w gofrownicy

pyszne i aromatyczne, na domowe przyjęcie herbaciane! Gofry bananowe w gofrownicy można zrobić z resztek bananów. Wystarczy jedna rzecz i tylko pół godziny Twojego czasu! To idealne wypieki na herbatę w pośpiechu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 64 % 37 g
298 kcal
IG: 0 / 14 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gofry bananowe w gofrownicy? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Banan jest bardzo dojrzały. To będzie dobrze zgniatane w puree ziemniaczanym i nada gofrom przyjemny słodki smak i aromat. Nie polecam zastępowania masła margaryną. Na maśle gofry są bardziej chrupiące i kruche.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, weź głęboką, przestronną miskę. Połącz jajka z cukrem w misce. Ubij je trochę mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, ostudź, aby nie było gorące. Obierz Banana, pokrój na kawałki i rozgnieć widelcem. W misce do jajek dodaj roztopione masło i puree bananowe. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj przesianą mąkę z sodą do miski i zagniataj ciasto bananowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodając mąkę, nie skupiaj się na jej ilości, ale na konsystencji gotowego ciasta. Gotowe ciasto jest grube.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gofrownica, którą mam, jest stara i straszna, ale bardzo doświadczona. Gofry w nim są przygotowywane bardzo szybko. Rozgrzej gofrownicę, aż będzie gorąca. Przed pierwszym gofrem posmaruj go olejem roślinnym. Rozłóż łyżkę ciasta i przykryj. Gotuj gofry przez minutę na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe gofry są najpierw miękkie i w razie potrzeby można je skręcić w tuby. Po położeniu i ostygnięciu staną się twarde i chrupiące. Pyszne i pachnące gofry bananowe są gotowe! Uzupełnij je polewą jagodową i podawaj z herbatą. Miłego poczęstunku!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy