rurki waflowe w gofrownicy

smak znany z dzieciństwa! Słodkie, chrupiące, kruche! Rurki waflowe w sowieckiej gofrownicy to deser, który każde radzieckie dziecko przynajmniej raz w życiu próbowało. Przygotowany z minimalnego zestawu produktów, które można znaleźć w każdej lodówce. Pieczone szybko i łatwo.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 42 % 28 g
węglowodany 51 % 34 g
406 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rurki waflowe w gofrownicy? Przygotuj wszystkie składniki. Odmierz mąkę, zważ cukier i masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na małym ogniu, ostudź trochę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym naczyniu lekko ubij jajka mikserem, aż się spienią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite jajka do ciasta, wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być jak płynna śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwie łyżki ciasta do rozgrzanego gofrownicy, dociśnij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeszcze gorący naleśnik zwiń rurkę. Upiecz również pozostałe gofry, aż skończy się ciasto. Gotowe!

przed rozpoczęciem gotowania gofrownicę należy dobrze podgrzać-20-30 minut. Wtedy gofry szybko się upieczą.

temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.

ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu.

im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień).

lepiej od razu zwijać rurki, gdy są jeszcze gorące i miękkie, schłodzone gofry są bardziej kruche.

w przypadku rurek waflowych odpowiednia jest szeroka gama nadzień-od gotowanego skondensowanego mleka, dżemu i dżemu po wykwintny krem mascarpone. Możesz fantazjować bez końca. Opcje nadzień kremowych można zobaczyć tutaj.

rurki waflowe można napełniać na wiele sposobów. Najprostszy to mała łyżeczka. Ale wygodniej jest użyć strzykawki lub torby do ciasta do tych celów. Możesz wziąć zwykłą torbę celofanową, napełnić ją kremem, ostrożnie odciąć róg na dole i wycisnąć krem do rur.

tubki są dobre zarówno z kremem, jak i bez. To świetny deser na wieczorną herbatę lub poranną kawę. Możesz zmniejszyć kaloryczność rurek waflowych, biorąc ryż lub kukurydzę zamiast mąki pszennej.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy