babeczka mikrofalowa bez kakao

Słodka babeczka bez kakao na herbatę w kilka minut! Często chcę czegoś smacznego i słodkiego na herbatę, ale zawsze jest dużo czasu na majstrowanie przy pieczeniu. Okazuje się, że bardzo smaczne babeczki, które nie są gorszej jakości niż zwykłe pieczone w piekarniku, można przygotować dosłownie w ciągu jednej minuty za pomocą kuchenki mikrofalowej. Nawet najprostszy model kuchenki mikrofalowej poradzi sobie z tym zadaniem. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią moc i odpowiednie naczynia. Lepiej piec babeczki w kuchence mikrofalowej w porcjach małych ceramicznych lub szklanych foremek, będą lepiej i szybciej piec.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 57 % 34 g
312 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Tyle składników wystarczy, aby zrobić kilka małych babeczek. Aby odpowiednio przygotować duże ciasto lub dużą liczbę małych, musisz zwiększyć liczbę składników. Składniki wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło topi się w łaźni wodnej i wciera w cukier, aby cukier się rozpuścił. Masło nie powinno być gorące, więc jeśli nie ostygło podczas łączenia z cukrem, schłodź je do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze do mieszanki olejowej. Jaja kurze muszą być duże. Ubij masę trzepaczką, aby jajko kurze się rozeszło. Wlej mleko, wlej przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą, octem gaszonym. Masę zagniatamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkości. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formy, możesz wziąć szklane lub ceramiczne miski lub kubki, posmarować wnętrze masłem. Rozłóż dwie trzecie całkowitej objętości formy w każdym cieście. Rozciągamy folię spożywczą na każdej formie na górze, powinna być napięta. Wkładamy foremki do kuchenki mikrofalowej, jeśli wejdą na platformę kuchenki mikrofalowej, możesz upiec babeczki w obu foremkach jednocześnie lub osobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw program na 600 W na 1 minutę. Pieczemy babeczki. Wyjmujemy babeczki z kuchenki mikrofalowej. Usuń folię spożywczą z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy babeczki. W razie potrzeby można je posypać cukrem pudrem i udekorować latami lub polać polewą czekoladową, zrobić kwiaty z kremu maślanego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy