ciasteczka w kuchence mikrofalowej w 5 minut

w pośpiechu, z prostych produktów, z dowolnym nadzieniem! Ciasteczka w kuchence mikrofalowej w 5 minut pomogą, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki, a ty nie masz nic do herbaty. Wystarczy wymieszać składniki, dodając dowolny wypełniacz do smaku. Mam to kawałki czekolady, mogą to być: orzechy, suszone owoce, płatki kokosowe.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 60 % 45 g
403 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka w kuchence mikrofalowej w 5 minut? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Czekolada jest odpowiednia gorzka, która ma największą zawartość kakao. Mam 90%. Jajko C2. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, weź go 10 razy więcej niż podana ilość. Osobiście częściej używam margaryny do robienia ciastek. Z kremową dobrą margaryną ciasteczka są bardziej kruche, a ponadto są tańsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie, na małym ogniu w rondlu lub w łaźni wodnej. Aby stopić masło w łaźni wodnej, weź dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużej, umieść mniejszą na górze, aby jej dno spadło do połowy wody. Włóż do niego kawałki masła. Gdy woda się zagotuje, zacznie się topić. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Całkowicie ostudź stopione masło i wlej je do głębokiej miski, w której wygodnie jest mieszać płynne i suche składniki. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski. Dodaj wanilinę i ubij trzepaczką lub po prostu widelcem. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, sól i sodę. Dodanie soli poprawia smak ciasteczek i upraszcza proces ubijania jajka. Przy ilości cukru wskazanej w przepisie ciasteczka nie są zbyt słodkie. Jeśli lubisz słodsze wypieki-dodaj zamiast 2 3 łyżki cukru. Ubij, aż cukier się połączy i rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia i ciasto nasycone tlenem. Wlej płynną część ciasta do połowy mąki. Dodaj płynną część do suchej, a nie odwrotnie, aby ciasto było udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów różnią się, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy ugniatanie łyżką jest trudne, zacznij to robić rękami. Ciasto powinno stać się miękkie, bardzo delikatne, ale nie przyklejać się do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj czekoladę nożem na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i dokładnie ugniataj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czekolada powinna równomiernie rozprowadzić się na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 6 lub 8 identycznych kawałków, zwiń z nich kulki. Spłaszcz każdą kulkę, aby zrobić ciasteczko. Aby zrobić ciasteczka, weź specjalne naczynie, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Połóż na nim ciasteczka, możesz przykryć pergamin, ponieważ podczas gotowania czekolada stopi się i zabrudzi talerz. Włożyłem do kuchenki mikrofalowej na 5 minut przy mocy 800 watów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czas gotowania może się zmieniać w górę i w dół w zależności od specyfiki kuchenki mikrofalowej. Dlatego zacznij sprawdzać gotowość po wyglądzie, po trzeciej minucie. Może być konieczne stanie po raz pierwszy i obserwowanie ciasteczek, aby dowiedzieć się, jak długo gotuje się w Twojej technice. Gotowe ciasteczka lekko wzrosną, a powierzchnia zmieni się z błyszczącej w matową.

ciasteczka smakują chrupiąco, a nie MDLE słodko. Inkluzje gorzkiej czekolady i waniliny sprawiają, że smak jest bogatszy. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy