skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu w kuchence mikrofalowej z semoliną? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mam twarożek o zawartości tłuszczu 5%, ale możesz wziąć absolutnie dowolny, aż do odtłuszczonego, jeśli nie masz nic przeciwko temu. Cukier można zastąpić słodkim syropem roślinnym. W razie potrzeby dodaj trochę cukru waniliowego. Wtedy zapiekanka stanie się jeszcze bardziej aromatyczna. Olej roślinny będzie potrzebny tylko do smarowania formy.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj twaróg, ubij jajko i dodaj cukier.
Krok 3:
Następnie dodaj semolinę i proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia odpowiada tutaj za dodatkową wysokość zapiekanki, a kasza manna za stabilizację jej objętości po schłodzeniu.
Krok 4:
Za pomocą miksera stojącego (lub prostej trzepaczki) wymieszaj masę twarogową, aż będzie gładka.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia w kuchence mikrofalowej posmaruj odrobiną oleju słonecznikowego. Masę twarogową włożyć do formy tak, aby od krawędzi pozostały 2-3 centymetry, ponieważ zapiekanka będzie bardzo dobrze rosła podczas gotowania. Nawiasem mówiąc, mam formę ceramiczną o średnicy 10 centymetrów.
Krok 6:
Wyślij zapiekankę do kuchenki mikrofalowej. Forma będzie dobrze przykryta specjalną pokrywą ochronną do kuchenki mikrofalowej. Piec naczynie przez 10 minut przy mocy 800 watów. Jeśli masz mocniejszą kuchenkę mikrofalową, zajmie to mniej czasu i odwrotnie. Weź również pod uwagę, że nawet dwa identyczne modele mikrofal mogą działać inaczej, Czas i moc są podane w przybliżeniu. Zapiekanka powinna się ustabilizować, to znaczy stać się gęsta na wierzchu i nie rozprzestrzeniać się.
Krok 7:
Zapiekanka z twarogu jest zwykle podawana ze śmietaną. W razie potrzeby możesz ozdobić danie ulubionymi jagodami. Smacznego!
Wskazówka: wybierając formę, pamiętaj, że taka zapiekanka w kuchence mikrofalowej znacznie zwiększa objętość. Aby nie "uciekła", weź odpowiednią formę do kuchenek mikrofalowych o wystarczającej wielkości, a także monitoruj proces gotowania, zwłaszcza jeśli gotujesz po raz pierwszy - lepiej zatrzymać kuchenkę mikrofalową na chwilę i poprawić ciasto lub przenieść do dużej formy (jeśli nadal nie zgadłeś z rozmiarami), niż zepsuć naczynie i umyć urządzenie z powodu własnej nieuwagi.
moim zdaniem zapiekanka z kuchenki mikrofalowej różni się od tradycyjnej zapiekanki gotowanej w piekarniku tylko tym, że nie będzie tak brązowa na wierzchu. A reszta to dokładnie to samo smaczne, bujne i słodkie danie, a nawet gotuje się znacznie szybciej. A jeśli nie widać dużej różnicy, to po co marnować dodatkowy czas?
pieczenie w kuchence mikrofalowej zawsze będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został wykonany w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować!
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i gotuj, biorąc pod uwagę cechy swojego sprzętu, a także poszukaj wszystkich tajemnic i subtelności w artykule o mikrofalach.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g