Jak stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej

Szybki i łatwy sposób na stopienie czekolady. W kuchni zawsze przydatna jest rozpuszczona czekolada - do pieczenia, deserów, a nawet owoców. Często gospodynie domowe korzystają z kąpieli wodnej, ale jest łatwiejszy i szybszy sposób-kuchenka mikrofalowa! Ale są też subtelności. Jakie? Dowiesz się w przepisie.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 36 % 35 g
węglowodany 59 % 58 g
550 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim należy wybrać dobrą czekoladę do stopienia, ponieważ nie każda czekolada nadaje się do tego procesu. Spójrz na skład. W ciemnej i mlecznej czekoladzie zawartość kakao powinna wynosić co najmniej 60%, W przypadku białej i innych rodzajów czekolady w składzie musi znajdować się masło kakaowe i brak tłuszczów roślinnych. Porowata czekolada i czekolada z różnymi wypełniaczami nie nadają się do topienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również czekolada powinna mieć temperaturę pokojową. Aby stopić czekoladę, lepiej jest używać naczyń ceramicznych, powinna być sucha i nie musi być przykryta niczym. Tak więc, aby stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej - rozbij ją na małe kawałki, włóż do ceramicznego kubka, Wyślij do kuchenki mikrofalowej, wybierz tryb & quot; rozmrażanie" ten konkretny tryb zapewnia miękkie, równomierne ogrzewanie - to, czego potrzebujesz do czekolady, ustaw czas na 20 sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij filiżankę, wymieszaj i ponownie włóż do kuchenki mikrofalowej. Powtarzaj te czynności, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Średnio topienie 100 gramów czekolady zajmuje 1,5-2 minuty. Czas topnienia czekolady zależy od ilości zawartego w niej kakao, im więcej kakao, tym dłużej się topi. Mam ciemną czekoladę, stopienie zajęło półtorej minuty. Biała czekolada jest pod tym względem najdelikatniejsza, należy ją ostrożnie stopić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sprawdzaj stan co 10 sekund i mieszaj. Możesz użyć czystej rozpuszczonej czekolady lub zrobić lukier - wystarczy dodać masło do wciąż gorącej czekolady (na 100 gramów czekolady 50 gramów masła) , wymieszać do uzyskania gładkości i przykryć ciasta, babeczki, babeczki, ciasta wielkanocne, domowe cukierki lub zrobić owoce w czekoladzie.

bardzo wygodny i szybki sposób na stopienie czekolady i nie trzeba budować łaźni wodnej, będę jej używać dalej, zwłaszcza że teraz wiem, jak to zrobić poprawnie, aby uzyskać dobry wynik. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g

Podobne przepisy