skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim należy wybrać dobrą czekoladę do stopienia, ponieważ nie każda czekolada nadaje się do tego procesu. Spójrz na skład. W ciemnej i mlecznej czekoladzie zawartość kakao powinna wynosić co najmniej 60%, W przypadku białej i innych rodzajów czekolady w składzie musi znajdować się masło kakaowe i brak tłuszczów roślinnych. Porowata czekolada i czekolada z różnymi wypełniaczami nie nadają się do topienia.
Krok 2:
Również czekolada powinna mieć temperaturę pokojową. Aby stopić czekoladę, lepiej jest używać naczyń ceramicznych, powinna być sucha i nie musi być przykryta niczym. Tak więc, aby stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej - rozbij ją na małe kawałki, włóż do ceramicznego kubka, Wyślij do kuchenki mikrofalowej, wybierz tryb & quot; rozmrażanie" ten konkretny tryb zapewnia miękkie, równomierne ogrzewanie - to, czego potrzebujesz do czekolady, ustaw czas na 20 sekund.
Krok 3:
Wyjmij filiżankę, wymieszaj i ponownie włóż do kuchenki mikrofalowej. Powtarzaj te czynności, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Średnio topienie 100 gramów czekolady zajmuje 1,5-2 minuty. Czas topnienia czekolady zależy od ilości zawartego w niej kakao, im więcej kakao, tym dłużej się topi. Mam ciemną czekoladę, stopienie zajęło półtorej minuty. Biała czekolada jest pod tym względem najdelikatniejsza, należy ją ostrożnie stopić.
Krok 4:
Sprawdzaj stan co 10 sekund i mieszaj. Możesz użyć czystej rozpuszczonej czekolady lub zrobić lukier - wystarczy dodać masło do wciąż gorącej czekolady (na 100 gramów czekolady 50 gramów masła) , wymieszać do uzyskania gładkości i przykryć ciasta, babeczki, babeczki, ciasta wielkanocne, domowe cukierki lub zrobić owoce w czekoladzie.
bardzo wygodny i szybki sposób na stopienie czekolady i nie trzeba budować łaźni wodnej, będę jej używać dalej, zwłaszcza że teraz wiem, jak to zrobić poprawnie, aby uzyskać dobry wynik.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g