babeczka czekoladowa z kakao w kuchence mikrofalowej

w pośpiechu, proste, nawet dziecko gotuje! Czekoladowe ciastko z kakao w kuchence mikrofalowej to przepis, który pomoże Ci, gdy naprawdę chcesz deser, ale nie ma możliwości upieczenia go w piekarniku. Pod względem struktury i smaku uzyskuje się najbardziej prawdziwe ciasto-miękkie, przewiewne i bardzo czekoladowe!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 63 % 37 g
306 kcal
IG: 5 / 8 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastko kakaowe w kuchence mikrofalowej? Będziesz potrzebował bardzo mało produktów. Przygotuj je. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, olej jest rafinowany. Weź naturalne kakao, bez dodatków, proszek taki jak Nesquik nie zadziała. W misce ubij umyte jajko kurze. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Widelcem ubij mieszaninę, aż utworzą się lekkie bąbelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj mąkę. Można go przesiać, jeśli jesteś w domu, ale jeśli nie masz pod ręką sita, umieść go w ten sposób. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Zdecydowanie polecam dodanie soli do każdego ciasta, nie tylko ciasta na muffinki. Sól działa jak wzmacniacz smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej pozostałe płynne składniki-kefir i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj ciasto widelcem, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto powinno być gładkie i lepkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj dno naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej kroplą oleju słonecznikowego. Wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania. Przypomnę, że nie wszystkie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej! Na pewno nie pasuje Metal, pozłacany i cienki plastik. Jeśli nie masz pewności, odpowiednie są naczynia do kuchenki mikrofalowej, lepiej nie ryzykować i upiec ciastko w zwykłych ceramicznych kubkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do wybranych foremek, dzieląc je na pół. Piecz babeczki w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty przy mocy 800 watów. Ale najlepiej będzie skupić się na konkretnej kuchence mikrofalowej i jej indywidualnych cechach. Jeśli po upływie czasu ciasto nadal pozostaje płynne, wydłuż czas pieczenia. Ostrożnie wyjmij gotowe babeczki z kuchenki mikrofalowej. Nie poparz się, są bardzo gorące. Jedz je ciepłe lub schłodzone. Smacznego!

taka babeczka jest bardzo puszysta, elastyczna i równomiernie upieczona w środku. Może nawet przypadkowo wyjść poza formę, jeśli weźmiesz taką jak moja: wysoką i wąską.
babeczki można udekorować cukrem pudrem lub sosem czekoladowym przed podaniem lub dodać świeże jagody. Na przykład bardzo lubię takie babeczki ze świeżymi jagodami.
Ilość składników można zwiększyć wielokrotnością liczby jaj w ilości jednego jajka lub dwóch porcji. Na przykład cztery porcje to dwa jajka, sześć porcji to trzy jajka i tak dalej. W każdym razie lepiej jest upiec babeczki porcjami, więc bardziej prawdopodobne jest uzyskanie równomiernie upieczonego deseru.
smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

pieczenie w kuchence mikrofalowej zawsze będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został zrobiony w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy