krakersy w kuchence mikrofalowej z chleba

chrupiące grzanki czosnkowe w kuchence mikrofalowej! Kuchenka mikrofalowa to kolejny asystent w naszych kuchniach. Dzielę się przepisem, jak przygotować w nim pyszne, pachnące i bardzo chrupiące krakersy czosnkowe. To bardzo proste i szybkie! A krakersy są pyszne: jak dorośli i dzieci!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 58 % 38 g
385 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Chcę zauważyć, że takie krakersy można zrobić z dowolnego chleba: czarnego, białego i szarego. Pożądane jest, aby chleb nie był zbyt świeży. Zwykle biorę chleb na krakersy, których data ważności już dobiega końca. Możesz wziąć dowolny olej roślinny: od słonecznika po oliwę, ale musi być rafinowany, aby nie palił się podczas obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb w dowolny wygodny sposób. Możesz pokroić na mniejsze lub większe-tutaj skup się na swoim guście!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj naczynia, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Przypominam, że naczynia szklane, porcelanowe, drewniane, a nawet papierowe nadają się do kuchenki mikrofalowej. I zabrania się używania w kuchence mikrofalowej: metalowe naczynia i inne metalowe przedmioty, a także naczynia z błyszczącymi rodzajami ozdób i wzorów. W przeciwnym razie naczynia będą iskrzyć podczas gotowania. Ułóż pokrojony chleb na talerzu lub bezpośrednio na obracającym się szklanym stojaku mikrofalowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ze średnią mocą (około 600-800) przez około 15 minut. W kuchence mikrofalowej grzanki mogą gotować się szybciej lub wolniej. Więc miej oko na proces! Otwierałem kuchenkę mikrofalową co 3-5 minut (w innych kuchenkach mikrofalowych może być częściej) i mieszałem kawałki. Posolić gotowe krakersy. Jeśli chcesz, możesz je pieprzyć lub posypać mieloną papryką lub ziołami prowansalskimi. A może masz jakieś inne ulubione przyprawy!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krakersy z czosnkowym smakiem. Na patelni lekko podgrzej olej roślinny. Obierz czosnek i dodaj do patelni. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu posiekać nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko podsmaż czosnek. Dosłownie 1-2 minuty! Ostrożnie! Czosnek bardzo szybko się pali i powinien tylko nadać aromat olejowi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe krakersy polać gorącym olejem wraz z czosnkiem i natychmiast wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszne, chrupiące i aromatyczne krakersy są gotowe! Smacznego!

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy