skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Chcę zauważyć, że takie krakersy można zrobić z dowolnego chleba: czarnego, białego i szarego. Pożądane jest, aby chleb nie był zbyt świeży. Zwykle biorę chleb na krakersy, których data ważności już dobiega końca. Możesz wziąć dowolny olej roślinny: od słonecznika po oliwę, ale musi być rafinowany, aby nie palił się podczas obróbki cieplnej.
Krok 2:
Pokrój chleb w dowolny wygodny sposób. Możesz pokroić na mniejsze lub większe-tutaj skup się na swoim guście!
Krok 3:
Przygotuj naczynia, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Przypominam, że naczynia szklane, porcelanowe, drewniane, a nawet papierowe nadają się do kuchenki mikrofalowej. I zabrania się używania w kuchence mikrofalowej: metalowe naczynia i inne metalowe przedmioty, a także naczynia z błyszczącymi rodzajami ozdób i wzorów. W przeciwnym razie naczynia będą iskrzyć podczas gotowania. Ułóż pokrojony chleb na talerzu lub bezpośrednio na obracającym się szklanym stojaku mikrofalowym.
Krok 4:
Gotuj ze średnią mocą (około 600-800) przez około 15 minut. W kuchence mikrofalowej grzanki mogą gotować się szybciej lub wolniej. Więc miej oko na proces! Otwierałem kuchenkę mikrofalową co 3-5 minut (w innych kuchenkach mikrofalowych może być częściej) i mieszałem kawałki. Posolić gotowe krakersy. Jeśli chcesz, możesz je pieprzyć lub posypać mieloną papryką lub ziołami prowansalskimi. A może masz jakieś inne ulubione przyprawy!
Krok 5:
Krakersy z czosnkowym smakiem. Na patelni lekko podgrzej olej roślinny. Obierz czosnek i dodaj do patelni. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu posiekać nożem.
Krok 6:
Lekko podsmaż czosnek. Dosłownie 1-2 minuty! Ostrożnie! Czosnek bardzo szybko się pali i powinien tylko nadać aromat olejowi.
Krok 7:
Gotowe krakersy polać gorącym olejem wraz z czosnkiem i natychmiast wymieszać.
Krok 8:
Pyszne, chrupiące i aromatyczne krakersy są gotowe! Smacznego!
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g