skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania babeczek w kuchence mikrofalowej. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka to C1 lub C0. Olej powinien być bezwonny. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, weź go 10 razy więcej niż podana ilość. Dżem jest odpowiedni dla każdego, wybierz według własnych upodobań. Wyjmij dżem i jajko na 1-1, 5 z lodówki. Aby ciasto było bardziej udane, muszą mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Ubij go w osobnym pojemniku z wanilią i szczyptą soli. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania. Dodaj ubite jajko do mąki.
Krok 3:
Dodaj dżem (mój morelowy) i olej, dokładnie wymieszaj. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów różnią się, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.
Krok 4:
Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Do gotowania użyj foremek do muffinek i babeczek, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Jeśli formy są silikonowe - nie trzeba ich smarować, z innego materiału - nasmaruj dno i boki olejem. Wypełnij je 3/4, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta. Mikrofaluj przez 3 minuty przy mocy 800 watów. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości kuchenki mikrofalowej.
Krok 6:
Gotowe babeczki zwiększą swoją objętość 1,5 razy. Przebij je drewnianą wykałaczką lub szpikulcem w kilku miejscach. Jeśli ciasto się do niego nie przyklei, babeczki są gotowe.
babeczki są puszyste i bardzo smaczne. W naszej rodzinie bardziej podobały się DOROSŁYM niż dzieciom.
można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie babeczki zachowują świeżość przez jeden dzień po ugotowaniu. Jednak zwykle są przygotowywane w zbyt małej porcji i nie są konieczne do długiego przechowywania.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g