skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia do ciasta. To on będzie odpowiedzialny za wzrost i blask babeczek.
Krok 2:
Dodaj granulowany cukier, kakao w proszku i trochę soli, aby wzmocnić smak babeczek. Lepiej też przesiać kakao przez sito, w przeciwnym razie będziesz musiał pozbyć się grudek kakao w suchej mieszance.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż wszystkie składniki się połączą. Mamy gotową mieszankę babeczek, tak jak ze sklepu! Nawiasem mówiąc, jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz wcześniej przygotować więcej takiej suchej mieszanki, aw odpowiednim momencie po prostu dodaj płynny składnik! Pozwoli to znacznie zaoszczędzić czas na przygotowanie tego i tak szybkiego deseru.
Krok 4:
Dodaj mleko i olej roślinny. Ponownie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Na tym etapie ciasto powinno mieć taką konsystencję.
Krok 5:
Nasmaruj dno kubków nadających się do kuchenki mikrofalowej olejem słonecznikowym. Ściany kubków muszą być suche! Mam zwykłe ceramiczne kubki o pojemności 360 ml. wlej około półtorej łyżki ciasta do każdego kubka.
Krok 6:
Następnie, jeśli chcesz, możesz ułożyć mały kawałek gorzkiej lub mlecznej czekolady w kubkach. Wtedy babeczki wyjdą z płynnym środkiem, jak na moim zdjęciu. Ale to całkowicie opcjonalny krok! Możesz natychmiast rozprowadzić całe ciasto równo między kółkami bez dodawania czekolady.
Krok 7:
Rozłóż pozostałe ciasto na czekoladzie równo między kółkami. W rezultacie kubki powinny być wypełnione nie więcej niż dwiema trzecimi ich objętości, aby podczas pieczenia babeczki nie przekraczały granic kubków. Moje ciasto nie dociera nawet do środka kubka.
Krok 8:
Piecz babeczki przez dwie minuty przy ośmiuset watach mocy w kuchence mikrofalowej. Skup się na kuchence mikrofalowej! Jeśli masz mocniejszą mowę, przygotowanie zajmie mniej czasu i odwrotnie.
Krok 9:
Czekoladowe babeczki w kubku kakaowym powinny zwiększyć objętość i stać się elastyczne, ale jednocześnie nie przypalać się od dołu! Jeśli uważasz, że babeczki po dwóch minutach gotowania są nadal wilgotne, możesz po prostu upiec je trochę więcej. Przed podaniem posyp babeczki cukrem pudrem.
przypomnę, że nie wszystkie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej! Na pewno nie pasuje Metal, pozłacany i cienki plastik.
możesz podawać takie babeczki bezpośrednio w kubkach lub oddzielnie od nich. Osobiście wydaje mi się, że poza kubkami ten deser jest postrzegany jako rodzaj eleganckiego i trudniejszego do przygotowania przysmaku! Ogólnie rzecz biorąc, boisko zależy od tego, jakie dokładnie wrażenie chcesz zrobić.
A prosty kawałek czekolady dodany do takiego deseru zdziała Prawdziwe cuda! Podczas gotowania stopi się i będzie płynny przez dość długi czas. Gwarantuję, że Twoi goście będą mile zaskoczeni, gdy dotrą do płynnego rdzenia tych wspaniałych ciast, a niewielu z nich zgadnie, że są to zwykłe "babeczki w kubku"!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g