warzywa w kuchence mikrofalowej jak gotować w torbie na winegret

warzywa na sałatkę w 10 minut - to takie proste! Gotuj i Ty! Warzywa na sałatkę są zwykle gotowane z wyprzedzeniem, a buraki są całkowicie uciążliwe - w osobnym rondlu, a nawet przez 3 godziny, jeśli są duże. Chociaż wszystkie te kłopoty można wykonać w ciągu 10-15 minut za pomocą kuchenki mikrofalowej. Szybko i łatwo!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
45 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj warzywa szczotką i osusz. Nakłuj marchewki nożem lub widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż buraki do torby, zrób kilka dziur w torbie. Jeśli gotujesz ziemniaki - również w torbie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść warzywa w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moc 800 W, Czas 6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć warzywa. Ustaw czas na 4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki są gotowe. Gotowość określa się dotykiem lub nakłuciem (nożem, widelcem, wykałaczką).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Buraki gotują się nieco dłużej w zależności od wielkości i świeżości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostudzić warzywa - i można gotować sałatki, przekąski, lub pokroić, doprawić i podawać jako dodatek dietetyczny do gotowanej piersi.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g

Podobne przepisy