skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić płatki owsiane w kuchence mikrofalowej na mleku? Przygotuj składniki według listy. Należy pamiętać, że odmiana płatków owsianych wpływa na czas gotowania owsianki. Owsianka instant wystarczy gotować przez 1-2 minuty, w zależności od objętości składników, ale ponieważ jest już przygotowana termicznie do gotowania owsianki, zawiera niewiele składników odżywczych. Hercules warzy się najdłużej, ale jest uważany za najbardziej przydatny produkt.
Krok 2:
Wlej płatki owsiane do formy ogniotrwałej, najlepiej spłucz płatki owsiane, nawet jeśli są to płatki owsiane instant, kurz i mąka będą nadal widoczne w płatkach podczas mycia i lepiej je usunąć. Dodaj cukier i sól do smaku. W razie potrzeby można dodać umyte i drobno posiekane suszone owoce i orzechy.
Krok 3:
Napełnij płatki owsiane mlekiem. Opcjonalnie, jeśli mleko o wysokiej zawartości tłuszczu jest rustykalne, można je rozcieńczyć czystą, przefiltrowaną wodą. Ale oczywiście owsianka gotowana tylko na jednym tłustym mleku okaże się znacznie smaczniejsza i zdrowsza. Mleko należy dodać do zbóż w stosunku 1 do 2. Ale jeśli płatki takie jak Hercules lub Extra-1 zostaną użyte do gotowania, to odpowiednio czas gotowania będzie dłuższy niż płatki owsiane instant.
Krok 4:
Dlatego płyn będzie potrzebował więcej, aby uzyskać lepką owsiankę, wtedy lepiej zachować proporcję 1 do 3. Im dłużej owsianka będzie gotowana, tym będzie grubsza. Umieść miskę płatków w kuchence mikrofalowej. Włącz kuchenkę mikrofalową na 600 watów na 2 minuty. W tym czasie możesz bezpiecznie robić inne rzeczy, mleko w kuchence mikrofalowej nie ucieknie z taką mocą.
Krok 5:
Wyjmij miskę owsianki, wymieszaj łyżką i w razie potrzeby włóż do kuchenki mikrofalowej na kilka minut. Możesz dodać płyny, jeśli wydaje się, że owsianka jest gęsta.
Krok 6:
Wyjmij gotową owsiankę, dodaj kawałek masła i podawaj, w razie potrzeby ze świeżymi lub mrożonymi jagodami, dżemem lub innymi dodatkami. Smacznego!
jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g