Charlotte w kuchence mikrofalowej z jabłkami

znajome pieczenie o nowym smaku-łatwe, szybkie i proste! Charlotte w kuchence mikrofalowej z jabłkami ma nieco inny smak niż klasyczny po wyjęciu z piekarnika. Ale spędzisz pół godziny na gotowaniu. A jego jedynym minusem jest brak rumianej skorupy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 76 % 32 g
191 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte z jabłkami w kuchence mikrofalowej? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę przez sito. aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe wypieki będą bardziej bujne. Jabłka wybierz słodko-kwaśny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku ciasta połącz jajka z cukrem i ubijaj je przez 2-3 minuty przy maksymalnej mocy miksera. Staną się bujne z dużą ilością bąbelków. Ubijaj, aż będzie gęsty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mąkę z sodą i wanilią do jajek i po prostu wszystko wymieszaj. Ubijanie nie jest konieczne. Mąka doskonale wtrąca się w kilka technik. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, spójrz na ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto nie będzie gęste, ale też nie będzie zbyt rzadkie. Wygląda na to, że stara się zachować formę, ale mu się nie udaje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z jabłek usuń rdzeń i pokrój je na kawałki. Weź liczbę jabłek według własnego gustu. Możesz dodać tylko 1 jabłko. I możesz pokroić 5-6 sztuk. Im więcej jabłek, tym bardziej soczyste będzie gotowe ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekane jabłka wymieszać z przygotowanym ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku kuchenki mikrofalowej weź odpowiednie naczynia. Mam szklaną miskę. Przykryj spód miski folią spożywczą (po prostu nie rób tego w piekarniku) i lekko posmaruj olejem roślinnym. Ciasto z jabłkami przełożyć do miski i wygładzić. Umieścić w kuchence mikrofalowej. Moje ciasto gotowało się z mocą 700W przez 16 minut. Po 10 minutach gotowania sprawdzam, czy jest gotowy. W tym czasie Centrum jest nadal wyraźnie surowe. Dlatego dodajemy czas i podążamy za ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu pieczenia pozostaw ciasto na 7-10 minut w kuchence mikrofalowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij Charlotte z miski i zdejmij z niej folię. Jeśli jesteś zdezorientowany białym kolorem ciasta, możesz polać go czekoladą. Ale moim zdaniem czekolada zakłóci smak jabłek. Więc posypałam cukrem pudrem. Samo ciasto jest delikatniejsze i bardziej wilgotne niż z piekarnika. Bardzo nam się podoba! Poczęstuj się i Ty!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

zawsze pieczone w kuchence mikrofalowej będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został zrobiony w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy