brownie w kuchence mikrofalowej

magiczny deser czekoladowy! Przygotowanie jest proste i szybkie! Brownie w kuchence mikrofalowej to najlepsze rozwiązanie na deser, jeśli nie ma piekarnika lub po prostu chcesz szybko ugotować. W rezultacie minimalna praca w kuchni i brudne naczynia. Bogaty czekoladowy smak, idealne połączenie z herbatą, kawą lub gorącym mlekiem.
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 59 % 35 g
324 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

bierzemy głęboki talerz i wkładamy do niego masło (wskazane jest wybranie naturalnego domowego, ale jeśli to nie zadziała, bierzemy najświeższą z opcji sklepowych). Zmiękcz masło, ale nie topi się całkowicie. Wlej granulowany cukier do masła i pocieraj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

mleko krowie gotujemy i filtrujemy, usuwając ewentualne osady.

przesiej mąkę pszenną do osobnej miski, aby pozbyć się obcych zanieczyszczeń i nasycić tlenem. Ta procedura zapewni gotowemu brownie zaskakująco delikatną, przewiewną teksturę. Wskazane jest również przesianie proszku kakaowego przez sito, co usunie proszek z grudek i pozwoli mu lepiej rozpuścić się w gotowym cieście.

dodaj schłodzone mleko do mieszanki cukru i masła i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Następnie zaczynamy dodawać mąkę i kakao, robimy to partiami, dobrze mieszając każdą część, aby uzyskać jednorodną mieszaninę.

gotowe ciasto natychmiast wlewa się do kubków, wypełniając je do środka. Tutaj możesz zrobić to na różne sposoby, jeśli chcesz czysty biszkopt, bez dodatków, możesz natychmiast wysłać kubki do kuchenki mikrofalowej. Jeśli chcesz dostać ciasto z nadzieniem, wlej pożądaną polewę na środek każdego kubka (syrop czekoladowy lub czekoladowe Crispy, lub możesz po prostu złamać tabliczkę czekolady i włożyć kawałek po kawałku). Rozłóż kolejną łyżkę na wierzchu-dwa ciasta, aby całkowicie pokryć nadzienie i wyślij na 1-1,5 minuty z mocą 800 watów.

jeśli ciasto stoi trochę dłużej, konsystencja będzie bardziej elastyczna, dla miłośników bardziej lepkiej masy czekoladowej trzymaj nie dłużej niż minutę.

parzymy świeżą herbatę lub parzymy aromatyczną, orzeźwiającą kawę i delektujemy się pysznym czekoladowym brownie z kuchenki mikrofalowej. Taką ucztę można również podać z kakao lub po prostu ciepłym mlekiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy