skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka w kuchence mikrofalowej? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jako mięso z kurczaka możesz użyć filetów z piersi lub filetów z podudzia. Bardziej podoba mi się filet z podudzia - nie jest tak suchy jak piersi.
Krok 2:
Zamień mięso w mięso mielone. W kuchence mikrofalowej Zwykle gotuję trochę kotletów, więc nie lubię rozmazywać maszynki do mięsa z powodu małej ilości. W tym przepisie siekam mięso z kurczaka w siekaczu. Świetnie radzi sobie z miękkimi włóknami kurczaka.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek, opłucz w zimnej wodzie, a także posiekaj w rozdrabniaczu lub zetrzyj. Dodaj do miski do mielonego kurczaka.
Krok 4:
Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Uderz mięso mielone o dno miski. Weź go rękami i po prostu wrzuć do miski. Jest to konieczne, aby masa mięsna stała się gęstsza i nie rozpadła się podczas gotowania.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj małe kotlety i umieść je w naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Umieść kotlety w kuchence mikrofalowej na 10 minut. Nie trzeba ich przykrywać. Mam moc mikrofalową 700w.
Krok 7:
Po określonym czasie Odwróć kotlety i umieść na kolejne 4 minuty.
Krok 8:
Podczas gotowania kieruj się kuchenką mikrofalową. Gotowe kotlety nieznacznie się zmniejszą i zaczną brązowieć.
Krok 9:
Wyjmij kotlety z kuchenki mikrofalowej i przenieś na inny talerz, uzupełniając dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g