skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W głębokiej misce ubij jajko kurze umyte pod bieżącą wodą. Dodaj sól, wanilię i zwykły cukier. Pamiętaj, aby dodać sól, ponieważ dzięki temu smak ciasta okaże się jaśniejszy.
Krok 2:
Ubij mieszaninę trzepaczką, aż utworzą się lekkie bąbelki. Dobrze, jeśli jajko jest hodowlane, z jasnożółtym żółtkiem. Wtedy ciasto okaże się nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo piękne.
Krok 3:
Dodaj mąkę pszenną Premium i proszek do pieczenia do ciasta. Trzepaczką wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną zmieszaną z kwasem cytrynowym w stosunku 5: 3. Oznacza to, że 5 części sody i 3 części kwasu cytrynowego. Części mogą mieć dowolną objętość. Na przykład łyżeczki.
Krok 4:
Dodaj rafinowany olej słonecznikowy (bez zapachu) i wodę. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Ciasto powinno być gęste, ale łatwe do wylewania. Spód pary kubków nadających się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej posmaruj odrobiną oleju słonecznikowego.
Krok 6:
I równomiernie rozprowadź ciasto między kółkami. Wlej ciasto na dwie trzecie kubka. Przypomnę, że nie wszystkie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej! Na pewno nie pasuje Metal, pozłacany i cienki plastik.
Krok 7:
Piecz babeczki w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty z mocą ośmiuset watów. Ale najlepiej będzie skupić się na kuchence mikrofalowej i jej indywidualnych cechach.
Krok 8:
Babeczki powinny dobrze wyrosnąć, uelastycznić się po naciśnięciu, ale nie przypalić się od dołu. Z podanej liczby składników zrobiłam dwie babeczki wielkości pełnej porcji deseru. Mam zwykłe ceramiczne kubki o pojemności 300 mililitrów. Deser jest wygodny do podania bezpośrednio w kubkach. Na wierzch można polać dżemem, syropem czekoladowym lub skondensowanym mlekiem. Ale nawet bez tego ciasto okaże się bardzo smaczne i słodkie.
smacznego!
nie oczekuj wspaniałego smaku "pieczenia w kuchence mikrofalowej"! Jest szybki, ale zawsze trochę gumowaty.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g