babeczka w kubku bez mleka w kuchence mikrofalowej

puszysty i super szybki deser waniliowy. Cupcake w kubku lub mug cake to świetna opcja, gdy nagle masz ochotę na słodycze. Ten deser jest popularny wśród wielu narodów, ponieważ jest przygotowywany tak szybko, jak to możliwe i z dostępnych składników. A do smaku-coś między biszkoptem a babeczką waniliową.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 60 % 31 g
288 kcal
IG: 3 / 10 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W głębokiej misce ubij jajko kurze umyte pod bieżącą wodą. Dodaj sól, wanilię i zwykły cukier. Pamiętaj, aby dodać sól, ponieważ dzięki temu smak ciasta okaże się jaśniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij mieszaninę trzepaczką, aż utworzą się lekkie bąbelki. Dobrze, jeśli jajko jest hodowlane, z jasnożółtym żółtkiem. Wtedy ciasto okaże się nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo piękne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę pszenną Premium i proszek do pieczenia do ciasta. Trzepaczką wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną zmieszaną z kwasem cytrynowym w stosunku 5: 3. Oznacza to, że 5 części sody i 3 części kwasu cytrynowego. Części mogą mieć dowolną objętość. Na przykład łyżeczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj rafinowany olej słonecznikowy (bez zapachu) i wodę. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być gęste, ale łatwe do wylewania. Spód pary kubków nadających się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej posmaruj odrobiną oleju słonecznikowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I równomiernie rozprowadź ciasto między kółkami. Wlej ciasto na dwie trzecie kubka. Przypomnę, że nie wszystkie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej! Na pewno nie pasuje Metal, pozłacany i cienki plastik.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz babeczki w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty z mocą ośmiuset watów. Ale najlepiej będzie skupić się na kuchence mikrofalowej i jej indywidualnych cechach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Babeczki powinny dobrze wyrosnąć, uelastycznić się po naciśnięciu, ale nie przypalić się od dołu. Z podanej liczby składników zrobiłam dwie babeczki wielkości pełnej porcji deseru. Mam zwykłe ceramiczne kubki o pojemności 300 mililitrów. Deser jest wygodny do podania bezpośrednio w kubkach. Na wierzch można polać dżemem, syropem czekoladowym lub skondensowanym mlekiem. Ale nawet bez tego ciasto okaże się bardzo smaczne i słodkie.

smacznego!

nie oczekuj wspaniałego smaku "pieczenia w kuchence mikrofalowej"! Jest szybki, ale zawsze trochę gumowaty.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy