skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić frytki w kuchence mikrofalowej? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli używasz młodych ziemniaków, nie musisz ich obierać. Możesz po prostu dokładnie umyć w bieżącej wodzie za pomocą pędzla. Obieram ziemniaki.
Krok 2:
Obrane ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki o grubości około 1-2 mm. Aby to zrobić, możesz użyć Krajarki do warzyw lub ostrego noża. Umieść pokrojone ziemniaki w wodzie, aby zmyć z nich nadmiar skrobi.
Krok 3:
Następnie ułóż plastry ziemniaków na ręczniku papierowym zwiniętym w 2-3 warstwy i przykryj kolejną warstwą na wierzchu, aby dokładnie usunąć nadmiar wilgoci z ziemniaków.
Krok 4:
Posmaruj plastry ziemniaków oliwą z oliwek i posyp solą i przyprawami. Możesz wybrać przyprawy według własnego gustu. Używam papryki.
Krok 5:
Do gotowania frytek wygodnie jest użyć talerza z samej kuchenki mikrofalowej. Jest płaski i wystarczająco duży. Ale możesz użyć dowolnego innego, który nadaje się do kuchenki mikrofalowej. Połóż arkusz ręcznika papierowego na talerzu i połóż na nim plastry ziemniaków. Kuchenkę mikrofalową na maksymalną moc (zwykle 750-800 watów) na 3 minuty. Następnie odwróć plastry i odstaw na kolejne 2-3 minuty.
Krok 6:
Gotowe chipsy zmienią kolor na złoty. Przenieś je na inny talerz i poczęstuj się! Są pyszne i chrupiące!
Krok 7:
Możesz uzupełnić frytki dowolnym sosem według własnego gustu. Bardzo lubię sos śmietanowy z ziołami i czosnkiem. Możesz przechowywać takie chipsy przez 2-3 dni w hermetycznym pojemniku. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g