omlet w kuchence mikrofalowej z mlekiem

puszysty i delikatny omlet gotowany w kuchence mikrofalowej! Klasyczny omlet mikrofalowy jest szybki, pyszny i łatwy! Omlet przygotowuje się dosłownie w 10 minut i okazuje się bardzo delikatny i bujny!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Przed użyciem sprawdź jajka pod kątem świeżości. Umieść je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli jajka opadną na dno, są świeże. Lepiej nie radzić sobie z tymi samymi okazami, które pojawią się na powierzchni - takie jajka nie są pierwszą świeżością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka-należy to zrobić, ponieważ skorupa zawiera kilka bakterii. Delikatnie wbij jajka do głębokiej miski. Będziemy wystarczająco intensywnie mieszać składniki omletu, więc naczynia powinny być wystarczająco głębokie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól. Używam zwykłej dużej soli morskiej,ale może to być sól z dodatkami: na przykład Adyghe. Możesz także do smaku posypać masę omletową lub dodać inne przyprawy i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko. Może to być zwykłe mleko pochodzenia zwierzęcego o dowolnym stopniu zawartości tłuszczu, a także każde mleko roślinne. Oblicz ilość mleka w następujący sposób: na jedno jajko pobierana jest ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy tego jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę omletową. Mam klasyczny omlet bez dodatków, ale jeśli chcesz, możesz je zrobić: kawałki pomidora, słodkiej papryki, bekonu, świeżych ziół, cebuli i czosnku - wszystko to będzie bardzo odpowiednie. Sprawdzi się również tarty ser, smażone grzyby i kawałki kurczaka lub ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj naczynia nadające się do kuchenki mikrofalowej. Przypominam, że w żadnym wypadku nie należy używać produktów metalowych w kuchenkach mikrofalowych, a także naczyń o błyszczącym wzorze. Doskonałe są naczynia szklane, porcelanowe, drewniane, a nawet papierowe. Mam drewnianą. Kieruj się również swoim kształtem: jeśli masz & quot; lepki & quot; (produkty się do niego przyklejają), posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej masę omletową do naczynia. Mikrofale z mocą 1000 przez 1,5 minuty, 800-2 minuty, 600-4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast podawaj omlet na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy