skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Przed użyciem sprawdź jajka pod kątem świeżości. Umieść je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli jajka opadną na dno, są świeże. Lepiej nie radzić sobie z tymi samymi okazami, które pojawią się na powierzchni - takie jajka nie są pierwszą świeżością.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka-należy to zrobić, ponieważ skorupa zawiera kilka bakterii. Delikatnie wbij jajka do głębokiej miski. Będziemy wystarczająco intensywnie mieszać składniki omletu, więc naczynia powinny być wystarczająco głębokie.
Krok 3:
Wymieszaj jajka widelcem.
Krok 4:
Sól. Używam zwykłej dużej soli morskiej,ale może to być sól z dodatkami: na przykład Adyghe. Możesz także do smaku posypać masę omletową lub dodać inne przyprawy i przyprawy.
Krok 5:
Wlej mleko. Może to być zwykłe mleko pochodzenia zwierzęcego o dowolnym stopniu zawartości tłuszczu, a także każde mleko roślinne. Oblicz ilość mleka w następujący sposób: na jedno jajko pobierana jest ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy tego jajka.
Krok 6:
Wymieszaj masę omletową. Mam klasyczny omlet bez dodatków, ale jeśli chcesz, możesz je zrobić: kawałki pomidora, słodkiej papryki, bekonu, świeżych ziół, cebuli i czosnku - wszystko to będzie bardzo odpowiednie. Sprawdzi się również tarty ser, smażone grzyby i kawałki kurczaka lub ryby.
Krok 7:
Przygotuj naczynia nadające się do kuchenki mikrofalowej. Przypominam, że w żadnym wypadku nie należy używać produktów metalowych w kuchenkach mikrofalowych, a także naczyń o błyszczącym wzorze. Doskonałe są naczynia szklane, porcelanowe, drewniane, a nawet papierowe. Mam drewnianą. Kieruj się również swoim kształtem: jeśli masz & quot; lepki & quot; (produkty się do niego przyklejają), posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 8:
Wlej masę omletową do naczynia. Mikrofale z mocą 1000 przez 1,5 minuty, 800-2 minuty, 600-4 minuty.
Krok 9:
Natychmiast podawaj omlet na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g