ziemniaki w mundurkach w kuchence mikrofalowej

Szybki i łatwy przepis na ziemniaki w mundurkach w kuchence mikrofalowej! Jak szybko, łatwo i bez wysiłku gotować ziemniaki w mundurze? Musisz użyć kuchenki mikrofalowej. Ziemniaki są kruche, z całą nietrwałą skórką.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki w mundurkach mają swój urok. Danie, choć bardzo proste, jest niezwykle smaczne! Ale musisz wybrać odpowiednie ziemniaki dobrej jakości: oczywiście preferowane są młode ziemniaki, nowe zbiory. Okaże się bardzo delikatny i kruchy, a jego skóra jest znacznie cieńsza. Młode ziemniaki nie zawsze są w sprzedaży, dlatego można użyć bulw ze starych zbiorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz ziemniaki średniej wielkości lub nawet bardzo małe. Pamiętaj, aby dobrze umyć bulwy-najlepiej użyć specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw. W żadnym wypadku na ziemniakach nie powinno być kawałków ziemi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ będziemy gotować ziemniaki w mundurkach w kuchence mikrofalowej, użyj naczyń, których możesz użyć w kuchence mikrofalowej. Przypominam, że absolutnie nie można używać metalowych naczyń i naczyń o błyszczącym wzorze w kuchenkach mikrofalowych - piec będzie iskrzył i może całkowicie zawieść. Ale szkło, porcelana, a nawet Papier i drewniane naczynia są idealne. Włóż umyte ziemniaki do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj specjalną pokrywką do użytku w kuchenkach mikrofalowych. Mam plastikową osłonę z małym otworem na ucieczkę pary.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść w kuchence mikrofalowej naczynie z ziemniakami przykryte pokrywką. Proces i czas gotowania zależy bezpośrednio od mocy kuchenki mikrofalowej. Gotuj na średniej mocy (moja to 800) przez około 15 minut. Ponownie, czas może się wydłużyć, jeśli masz duże bulwy, i zmniejszyć, jeśli masz małe, zwykle są to młode ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj ziemniaki w mundurkach z grubą solą morską, z piklem lub odwrotnie ze świeżymi warzywami, ziołami i sałatkami. Smacznego!

takie ziemniaki są również idealne do stosowania w sałatkach. Ponadto w podobny sposób można gotować inne warzywa: marchew, buraki i inne. A nawet pokrojone i obrane warzywa można również gotować, na przykład na winegret.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g

Podobne przepisy