skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Będziemy potrzebować cienkiego chleba pita, zwykle jest to ormiański chleb pita. Im cieńszy, tym lepiej. Każdy olej roślinny jest odpowiedni: zarówno rafinowany, jak i nieprzetworzony olej. Jeśli chcesz nadać gotowym frytkom określony smak, Weź na przykład pachnący słonecznik lub oliwę z oliwek. A z olejów bez wyraźnego smaku nadaje się każdy: rzepak, kukurydza, rafinowany Słonecznik itp.
Krok 2:
Sól oleju, poczekaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Ilość soli do gustu.
Krok 3:
Dodaj również srecje i przyprawy do oleju. Wziąłem suche przyprawy, które są znane wszystkim, bez egzotycznych smaków. Ale mogą to być inne zioła lub przyprawy: suszony tymianek lub rozmaryn nadadzą niepowtarzalny aromat, wędzona papryka - niezapomniany "wędzony" smak i aromat, chili - nieopisana ostrość. Również suszone przyprawy można zastąpić świeżymi ziołami, tylko trzeba je bardzo cienko pokroić. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Pita pokrój na kawałki o pożądanym kształcie i rozmiarze. Nie trzeba mocno mielić-średnia długość-szerokość około 2-3 cm. Pokroiłem chleb pita na Trójkąty, ale mogą to być kwadraty lub po prostu kawałki o nieokreślonym kształcie.
Krok 5:
Ułóż kawałki chleba pita na naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Przypomnę, że może to być szkło, drewno, papier, Porcelana. W żadnym wypadku nie należy używać metalowych przedmiotów i naczyń ze złoconymi elementami i wzorem w kuchenkach mikrofalowych. Lub możesz ułożyć kawałki chleba pita bezpośrednio na szklanym stojaku obrotowym kuchenki mikrofalowej Posmaruj każdy kawałek chleba pita pachnącym masłem za pomocą pędzelka do gotowania
Krok 6:
Posyp startym serem. Ser może być dowolny: twardy, półstały, mozzarella, a nawet ser pleśniowy. Zasadniczo ten moment można pominąć i ugotować chipsy bez sera. AI gotuje część chipsów z serem, część bez sera.
Krok 7:
Włóż talerz z kawałkami chleba pita do kuchenki mikrofalowej. Gotuj z mocą 1000-2 minuty, 800-3 minuty, 600-4 minuty. Skoncentruj się na kuchence mikrofalowej-chleb pita powinien się usmażyć i stać się chrupiący.
Krok 8:
Bardzo smaczna przekąska. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g