chipsy pita w kuchence mikrofalowej

chrupiące i aromatyczne chipsy pita z serem i ziołami! Smaczne, pachnące i zdrowe chipsy pita przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak zdrowa przekąska jest przygotowywana w kuchence mikrofalowej w dosłownie 5 minut. Możesz sam stworzyć taki chrupiący cud z dodatkami według własnego gustu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 68 % 48 g
364 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Będziemy potrzebować cienkiego chleba pita, zwykle jest to ormiański chleb pita. Im cieńszy, tym lepiej. Każdy olej roślinny jest odpowiedni: zarówno rafinowany, jak i nieprzetworzony olej. Jeśli chcesz nadać gotowym frytkom określony smak, Weź na przykład pachnący słonecznik lub oliwę z oliwek. A z olejów bez wyraźnego smaku nadaje się każdy: rzepak, kukurydza, rafinowany Słonecznik itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól oleju, poczekaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Ilość soli do gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj również srecje i przyprawy do oleju. Wziąłem suche przyprawy, które są znane wszystkim, bez egzotycznych smaków. Ale mogą to być inne zioła lub przyprawy: suszony tymianek lub rozmaryn nadadzą niepowtarzalny aromat, wędzona papryka - niezapomniany "wędzony" smak i aromat, chili - nieopisana ostrość. Również suszone przyprawy można zastąpić świeżymi ziołami, tylko trzeba je bardzo cienko pokroić. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pita pokrój na kawałki o pożądanym kształcie i rozmiarze. Nie trzeba mocno mielić-średnia długość-szerokość około 2-3 cm. Pokroiłem chleb pita na Trójkąty, ale mogą to być kwadraty lub po prostu kawałki o nieokreślonym kształcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kawałki chleba pita na naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Przypomnę, że może to być szkło, drewno, papier, Porcelana. W żadnym wypadku nie należy używać metalowych przedmiotów i naczyń ze złoconymi elementami i wzorem w kuchenkach mikrofalowych. Lub możesz ułożyć kawałki chleba pita bezpośrednio na szklanym stojaku obrotowym kuchenki mikrofalowej Posmaruj każdy kawałek chleba pita pachnącym masłem za pomocą pędzelka do gotowania

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp startym serem. Ser może być dowolny: twardy, półstały, mozzarella, a nawet ser pleśniowy. Zasadniczo ten moment można pominąć i ugotować chipsy bez sera. AI gotuje część chipsów z serem, część bez sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż talerz z kawałkami chleba pita do kuchenki mikrofalowej. Gotuj z mocą 1000-2 minuty, 800-3 minuty, 600-4 minuty. Skoncentruj się na kuchence mikrofalowej-chleb pita powinien się usmażyć i stać się chrupiący.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo smaczna przekąska. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy