kruchy ryż w kuchence mikrofalowej

Łatwy i szybki przepis na kruchy ryż w kuchence mikrofalowej! Kruchy ryż nie jest tak łatwy do przygotowania! Powiem Ci, jak szybko i łatwo przygotować takie danie przy minimalnym wysiłku - w zwykłej kuchence mikrofalowej. Poznaj przepis!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 16 % 14 g
węglowodany 77 % 66 g
409 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na ryż. Może być okrągły lub długoziarnisty, ale koniecznie od niezawodnego producenta. Takie zboże jest zawsze czyste, bez obcych zanieczyszczeń i nie zawiera larw zwierząt. Użyj naturalnego masła o zawartości tłuszczu co najmniej 82%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ryż był kruchy, musisz zmyć z niego skrobię. Dlatego bardzo dobrze spłucz ryż za pomocą sita i dużej ilości bieżącej wody. Płucz, aż woda z ryżu będzie czysta. Nawiasem mówiąc, woda, której ryż był myty (gdy jest jeszcze mętny), jest bardzo przydatna do podlewania kwiatów w pomieszczeniach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj naczynia, w których ugotujesz ryż. W tym celu dzisiaj użyjemy kuchenki mikrofalowej. Nowoczesne piece są takie, że można w nich nie tylko podgrzewać jedzenie, ale także gotować pełne posiłki. Ale jest jedno zastrzeżenie: nie każde naczynie nadaje się do kuchenki mikrofalowej. Szkło, ceramika i porcelana są idealne. Ale w żadnym wypadku nie bierz metalowych i pozłacanych naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim naczyniu włóż umyty ryż, napełnij ryż czystą, przefiltrowaną wodą. Na 1 szklankę ryżu weź 2 szklanki wody. Posolić wodę. Ryż zawiera dużo soli, więc do ryżu używaj soli nieco więcej niż do innych potraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj specjalną pokrywką do gotowania w kuchence mikrofalowej. Mikrofalówka, gotuj na maksymalnej mocy (Zwykle 1000) przez 7 minut. Więc doprowadzisz wodę w pojemniku do gotowości. Następnie zmniejsz moc kuchenki mikrofalowej do minimum (z reguły jest to 400-600) i gotuj ryż przez kolejne 10-12 minut. W ten sposób ryż wchłonie całą wodę i osiągnie gotowość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To jest ryż. Zwiększy objętość, więc natychmiast weź głębsze naczynia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło do gotowego ryżu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw lub do sałatek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy