skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na ryż. Może być okrągły lub długoziarnisty, ale koniecznie od niezawodnego producenta. Takie zboże jest zawsze czyste, bez obcych zanieczyszczeń i nie zawiera larw zwierząt. Użyj naturalnego masła o zawartości tłuszczu co najmniej 82%.
Krok 2:
Aby ryż był kruchy, musisz zmyć z niego skrobię. Dlatego bardzo dobrze spłucz ryż za pomocą sita i dużej ilości bieżącej wody. Płucz, aż woda z ryżu będzie czysta. Nawiasem mówiąc, woda, której ryż był myty (gdy jest jeszcze mętny), jest bardzo przydatna do podlewania kwiatów w pomieszczeniach.
Krok 3:
Przygotuj naczynia, w których ugotujesz ryż. W tym celu dzisiaj użyjemy kuchenki mikrofalowej. Nowoczesne piece są takie, że można w nich nie tylko podgrzewać jedzenie, ale także gotować pełne posiłki. Ale jest jedno zastrzeżenie: nie każde naczynie nadaje się do kuchenki mikrofalowej. Szkło, ceramika i porcelana są idealne. Ale w żadnym wypadku nie bierz metalowych i pozłacanych naczyń.
Krok 4:
W głębokim naczyniu włóż umyty ryż, napełnij ryż czystą, przefiltrowaną wodą. Na 1 szklankę ryżu weź 2 szklanki wody. Posolić wodę. Ryż zawiera dużo soli, więc do ryżu używaj soli nieco więcej niż do innych potraw.
Krok 5:
Przykryj specjalną pokrywką do gotowania w kuchence mikrofalowej. Mikrofalówka, gotuj na maksymalnej mocy (Zwykle 1000) przez 7 minut. Więc doprowadzisz wodę w pojemniku do gotowości. Następnie zmniejsz moc kuchenki mikrofalowej do minimum (z reguły jest to 400-600) i gotuj ryż przez kolejne 10-12 minut. W ten sposób ryż wchłonie całą wodę i osiągnie gotowość.
Krok 6:
To jest ryż. Zwiększy objętość, więc natychmiast weź głębsze naczynia.
Krok 7:
Dodaj masło do gotowego ryżu.
Krok 8:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Podawaj jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw lub do sałatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g