kiełbasa w kuchence mikrofalowej

gotowe śniadanie w rekordowe pięć minut! Najszybszy sposób na przygotowanie kiełbasek na śniadanie lub przekąskę. Kiełbaski w kuchence mikrofalowej będą gotowe znacznie szybciej niż w przypadku gotowania w rondlu nad ogniem. Po prostu radość dla kawalera!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 5 % 2 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kiełbaski lepiej wybierać z naturalnym składem. W takim przypadku ich stosowanie będzie nie tylko przyjemne, ale także bezpieczne dla zdrowia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli pojedyncza skorupa kiełbasek nie jest naturalna, należy je uwolnić od skorupy. Aby to zrobić, wygodnie jest podważyć końcówkę skorupy z jednej strony małym nożem i usunąć ją za jednym razem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby jedzenie kiełbasek było nie tylko przyjemne dla żołądka, ale także radosne dla oka, radzę wykonać płytkie nacięcia na całej długości kiełbasy. Ukośnie jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dokładnie te same cięcia należy wykonać, odwracając kiełbaski. Rezultatem są nacięcia w kształcie krzyża, które po obróbce cieplnej nadadzą kiełbasom jeszcze bardziej atrakcyjny i apetyczny wygląd.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś kiełbaski na talerz nadający się do kuchenki mikrofalowej. Co najważniejsze, nie powinien mieć pozłacanych elementów. Nie powinien być wykonany z metalu ani cienkiego plastiku. Gotuj kiełbaski przez cztery minuty z mocą osiemset watów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oczywiście wszystko zależy od cech różnych kuchenek mikrofalowych. Niektóre mają wyższą moc, inne-niższą. Niektóre, ze względu na swoje właściwości techniczne, zmniejszają moc wyjściową po określonym czasie pracy przy maksymalnej mocy. Warto więc skupić się na naturze cięć na samych kiełbasach. Nacięcia powinny się otworzyć i lekko wyskoczyć. Oznacza to, że kiełbaski są już dość dobrze rozgrzane w środku i gotowe do spożycia.

warto pamiętać, że kiełbaski gotowane w kuchence mikrofalowej mają inny smak niż te gotowane w garnku. Mam na myśli ilość soli. Z kuchenki mikrofalowej kiełbaski są bardziej słone. Być może jest to subiektywna opinia, ale z tego powodu osobiście wolę gotować kiełbaski w wodzie. Wydają mi się delikatniejsze w smaku.
ale bezwarunkowym plusem kiełbasek według tego przepisu jest szybkość gotowania. W końcu, jeśli policzysz, gotowanie kiełbasek w kuchence mikrofalowej oszczędza aż siedemdziesiąt pięć procent czasu!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy