jajecznica w kuchence mikrofalowej

jajecznica w kuchence mikrofalowej jest bardzo łatwa i szybka! Jajecznica w kuchence mikrofalowej-szybkie śniadanie bez czekania na czas na podgrzanie kuchenki, a następnie patelni. Ponadto takie jajecznica jest przygotowywana bez smażenia na oleju-dlatego jest pozbawiona czynników rakotwórczych.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować jedną porcję jednego jajka w kuchence mikrofalowej, weź jajko kurze, masło lub olej słonecznikowy, aby nasmarować talerz i sól. To wszystko, czego potrzebujesz!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajecznicę w kuchence mikrofalowej można gotować w dowolnym naczyniu, które nadaje się do gotowania w kuchence mikrofalowej, najważniejsze jest to, że nie jest metaliczna i bez pozłacania i posrebrzania. W ten sposób możesz ugotować jajecznicę bezpośrednio na talerzu. Posmaruj dno talerza masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz skorupkę jajka pod kranem, osusz i rozbij jajko na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żółtko należy przekłuć, w przeciwnym razie jajko w kuchence mikrofalowej po prostu "eksploduje" i rozpryskuje całą kuchenkę mikrofalową lub pokrywającą talerz pokrywkę. Sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść talerz z jajkiem w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy na 1 minutę (Czas gotowania zależy od mocy kuchenki mikrofalowej i gęstości jajecznicy, którą lubisz). Jeśli chcesz, aby jajecznica pozostała z płynnym żółtkiem, wystarczy jedna minuta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekoruj swoją glazurę gałązką zieleni i zjedz od razu!

nie potrzebujesz żadnej specjalnej wiedzy i technik, aby ugotować jajecznicę w kuchence mikrofalowej. Najważniejsze, czego musisz się nauczyć, to:
1. Do gotowania używaj tylko naczyń nadających się do gotowania w kuchence mikrofalowej.
2. Pamiętaj, aby przekłuć żółtka jaj roztrzaskanych na jajecznicę, aby nie "eksplodowały" pod wpływem mikrofal i nie zamieniły śniadania w długotrwałe mycie pieca i naczyń.
3. Jajecznicę w kuchence mikrofalowej, podobnie jak na patelni, można gotować z różnymi dodatkami i dodatkami: kiełbasą, kiełbasami, cebulą, cukinią itp.
4. Uzupełnij gotowe jajecznicę drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub zieloną cebulą i podawaj natychmiast.
5. Czas gotowania jajecznicy zwiększa się proporcjonalnie wraz ze wzrostem liczby użytych jaj. Śledzenie procesu gotowania w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste: jeśli jajecznica nie jest gotowa, po prostu wydłuż czas gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy