skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować jedną porcję jednego jajka w kuchence mikrofalowej, weź jajko kurze, masło lub olej słonecznikowy, aby nasmarować talerz i sól. To wszystko, czego potrzebujesz!
Krok 2:
Jajecznicę w kuchence mikrofalowej można gotować w dowolnym naczyniu, które nadaje się do gotowania w kuchence mikrofalowej, najważniejsze jest to, że nie jest metaliczna i bez pozłacania i posrebrzania. W ten sposób możesz ugotować jajecznicę bezpośrednio na talerzu. Posmaruj dno talerza masłem.
Krok 3:
Opłucz skorupkę jajka pod kranem, osusz i rozbij jajko na talerz.
Krok 4:
Żółtko należy przekłuć, w przeciwnym razie jajko w kuchence mikrofalowej po prostu "eksploduje" i rozpryskuje całą kuchenkę mikrofalową lub pokrywającą talerz pokrywkę. Sól do smaku.
Krok 5:
Umieść talerz z jajkiem w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy na 1 minutę (Czas gotowania zależy od mocy kuchenki mikrofalowej i gęstości jajecznicy, którą lubisz). Jeśli chcesz, aby jajecznica pozostała z płynnym żółtkiem, wystarczy jedna minuta.
Krok 6:
Udekoruj swoją glazurę gałązką zieleni i zjedz od razu!
nie potrzebujesz żadnej specjalnej wiedzy i technik, aby ugotować jajecznicę w kuchence mikrofalowej. Najważniejsze, czego musisz się nauczyć, to:
1. Do gotowania używaj tylko naczyń nadających się do gotowania w kuchence mikrofalowej.
2. Pamiętaj, aby przekłuć żółtka jaj roztrzaskanych na jajecznicę, aby nie "eksplodowały" pod wpływem mikrofal i nie zamieniły śniadania w długotrwałe mycie pieca i naczyń.
3. Jajecznicę w kuchence mikrofalowej, podobnie jak na patelni, można gotować z różnymi dodatkami i dodatkami: kiełbasą, kiełbasami, cebulą, cukinią itp.
4. Uzupełnij gotowe jajecznicę drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub zieloną cebulą i podawaj natychmiast.
5. Czas gotowania jajecznicy zwiększa się proporcjonalnie wraz ze wzrostem liczby użytych jaj. Śledzenie procesu gotowania w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste: jeśli jajecznica nie jest gotowa, po prostu wydłuż czas gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g