biszkopt w kuchence mikrofalowej w 5 minut

biszkopt bez miksera, piekarnika, długiego ubijania jest łatwy do zrobienia! Ja, z moją prawdziwą miłością do kulinarnych eksperymentów, nie mogłem przejść obok tak niezwykłego przepisu. Chociaż, szczerze mówiąc, na początku byłem sceptyczny i nie do końca wierzyłem, że z tego przedsięwzięcia naprawdę można uzyskać coś wartościowego), ale minimalny zestaw produktów i minimalny czas spędzony mnie przekupił! i nigdy nie żałowałam! Co więcej, myślę, że to ciasto mocno zakorzeni się w mojej rodzinie-wilgotne, czekoladowe i super szybkie!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 64 % 37 g
307 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajko, dodajemy cukier

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kakao

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszamy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeszcze raz mieszamy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej połowę mleka, wymieszaj, a następnie dodaj olej roślinny, wymieszaj i wlej pozostałe mleko

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mamy takie ciasto

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Formę, w której będzie piec biszkopt, przykryłam torbą, aby się nie przykleiła. Kształt dobieramy tak, aby ciasto osiągało tylko 1/3 formy, w przeciwnym razie może uciec, możesz wziąć zwykły kubek jako formę, wtedy otrzymasz kilka mini-biquitów, a czas będzie musiał zostać nieco zmniejszony

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ciasto do przygotowanej formy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż kuchenkę mikrofalową do maksymalnej mocy (mam 700 W) na 5 minut, jeśli moc wynosi 1000 W, wystarczy 3 minuty, gdy zabrzmi sygnał dźwiękowy, nie otwieraj kuchenki mikrofalowej przez kolejne 3-5 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Niech biszkopt trochę ostygnie, po czym można go wyjąć z formy. Możesz posypać cukrem pudrem i spróbować z herbatą, ale możesz dać mu kolejne 3-5 minut, otrzymasz prawdziwe ciasto!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Będziemy potrzebować następujące produkty: śmietana, cukier, wiśnie bez pestek i trochę czekolady

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przeciąć schłodzony biszkopt na pół

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W przekroju widać, że jest gęsty, upieczony i umiarkowanie wilgotny

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Szybki biszkopt wymaga również szybkiego kremu. Wymieszaj śmietanę z cukrem - i krem jest gotowy! To najszybszy krem, jaki znam!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smarujemy śmietaną

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W razie potrzeby wkładamy wiśnie (lub coś innego - orzechy, ananasy itp.)

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj drugą połową biszkoptu i posmaruj śmietaną na zewnątrz

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Top trzy czekolada - a nasza niespodzianka urodzinowa jest gotowa!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Próbujemy-ciasto okazało się bardzo smaczne

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal / 100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy