skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Aby zrobić jajko w koszulce, oczywiście potrzebujemy jajka. Weź domowe jajka, najlepiej większe. Przed użyciem sprawdź jajko pod kątem świeżości: zanurz jajko w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej-świeże jajko opadnie na dno, a nieświeże wzrośnie do góry. Ocet nadaje się do każdego 6-9%: pasuje zarówno do jabłek, winogron, jak i zwykłych bez dodatków.
Krok 2:
Potrzebujemy zwykłej wody, najlepiej przefiltrowanej, ponieważ ugotujemy jajko bez skorupy bezpośrednio w tej wodzie,więc woda z kranu nie będzie działać. Wlej wodę do pojemnika nadającego się do kuchenki mikrofalowej (takie naczynia w żadnym wypadku nie powinny zawierać metalowych części, a także wzorów z brokatem - będą iskrzyć. Ponadto naczynia powinny być wystarczająco głębokie. Dodaj ocet do wody i zamieszaj.
Krok 3:
Wymieszaj łyżką lub widelcem lub czymś innym w kółko. Wystarczająco szybko, próbując stworzyć coś w rodzaju wiru-lejka w środku.
Krok 4:
Umyj jajko bardzo dobrze, najlepiej nawet użyć specjalnej szczotki. Delikatnie ubij jajko, zachowując całe żółtko.
Krok 5:
Mikrofalówka. Przybliżony czas gotowania: dla mocy od 1000 i więcej - wystarczy 40 sekund, 800 - 1 minuta, 600 - 1,5 minuty. Radzę eksperymentować z Twoim urządzeniem, ponieważ pomimo prostoty tego przepisu czas gotowości potrawy zależy od konkretnego modelu kuchenki mikrofalowej i liczby filiżanek (produktów) w nim. Jeśli proces przebiegnie zbyt szybko, jajko może "eksplodować"więc kuchenka mikrofalowa będzie musiała zostać umyta.
Krok 6:
Tak wygląda gotowe jajko po kuchence mikrofalowej. Uwaga: nie spalaj rąk podczas wyjmowania naczyń z kuchenki mikrofalowej - może być bardzo gorąco!
Krok 7:
Umieść jajko na talerzu do serwowania i dopiero teraz dopraw solą do smaku.
Krok 8:
Podawaj jajko ze świeżymi warzywami i ziołami. Również takie jajko będzie bardzo odpowiednie do dodania do sałatki warzywnej, dekorując je w ten sposób. Lub ułóż stek mięsny lub kromkę chleba na wierzchu. Smacznego!
jajko w koszulce to coś w rodzaju jajka na miękko, tylko gotowane Nie w skorupce, ale w wodzie.
takie danie doskonale nadaje się na śniadanie lub jako dodatek do innych dań głównych i sałatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g