beza w kuchence mikrofalowej w 5 minut

najszybszy i najłatwiejszy, w pośpiechu, rozpływa się w ustach! Beza w kuchence mikrofalowej w 5 minut to przepis, który pomoże Ci przygotować ulubioną ucztę bez piekarnika. Oczywiście na zewnątrz nie będzie wyglądać jak klasyczna wersja, ale w żaden sposób jej nie ustąpi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 85 g
326 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bezę w kuchence mikrofalowej w 5 minut? Przygotuj składniki według listy. Są tylko dwa: białko jaja i cukier puder. Opcjonalnie możesz użyć dodatków, takich jak wanilina lub kwas cytrynowy, aby poprawić smak deseru. Umieść ich bardzo małą ilość na czubku noża, w przeciwnym razie beza będzie gorzka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajko detergentem, a następnie osusz. Oddziel białko jaja kurzego od żółtka, nie potrzebujemy żółtka, można go użyć do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier puder do głębokiej miski, możesz go kupić gotowy w sklepie lub zrobić sam ze zwykłego białego cukru za pomocą młynka do kawy lub innego urządzenia do mielenia. Dodaj białko jaja kurzego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą zwykłej łyżki lub trzepaczki (możesz użyć blendera lub miksera, aby przyspieszyć proces) zetrzyj składniki, aż uzyskasz gęstą białą i jednorodną masę. Jeśli okaże się tak gęsty, że można go wziąć w ręce, możesz zwinąć rękami małe kulki tego samego rozmiaru — puste miejsca bezy. Jeśli masa nie jest bardzo gruba, uformuj puste miejsca bezy za pomocą strzykawki do ciasta lub połóż ją łyżką na pergaminie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najważniejsze jest, aby robić małe porcje, ponieważ w kuchence mikrofalowej proces gotowania jest nieco inny niż w piekarniku, a przy całym pragnieniu takie obszerne bezy jak w piekarniku nie będą działać. I na początek lepiej wysłać małą porcję do kuchenki mikrofalowej, aby dostosować się do mocy, zobaczyć, jak się okaże. Beza może się przypalić, jeśli zostanie wystawiona na dużą moc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Suszyłem bezę przez 1 minutę przy mocy 750 watów, po sygnale natychmiast nie trzeba otwierać drzwi kuchenki mikrofalowej, pozwól bezie" dojrzeć " przez kilka minut, aby lepiej wyschły. Ostrożnie wyjmij bezy z kuchenki mikrofalowej i oddziel je od pergaminu. Ponieważ beza jest uzyskiwana w postaci cienkich tortilli, mogą się trochę kruszyć po usunięciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj pyszną, delikatną i rozpływającą się w ustach ucztę do stołu z herbatą lub kawą. Ponadto taka beza może być używana jako podstawa do przygotowywania ciast i innych deserów. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

zawsze pieczone w kuchence mikrofalowej będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został zrobiony w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu Inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy