makaron mikrofalowy z serem

makaron z serem w kuchence mikrofalowej-prosty, pyszny, szybki! Okazuje się, że w kuchence mikrofalowej można gotować pełne posiłki, a nie tylko podgrzewać jedzenie. W tym przepisie powiem Ci, jak możesz gotować makaron i ser w kuchence mikrofalowej, a my również ugotujemy makaron w kuchence mikrofalowej.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 15 g
tłuszcze 28 % 20 g
węglowodany 51 % 37 g
390 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Makaron nadaje się do dowolnego kształtu: fusilli, Penne, conquiglioni, kokardek i innych. Ale pamiętaj, aby wziąć makaron z pszenicy durum - są znacznie zdrowsze. Mam spaghetti - najbardziej lubią je moje dzieci, ale rozwalę je na kilka kawałków. Również do gotowania w kuchence mikrofalowej polecam makaron, który nie gotuje się długo. Ser może być dowolnego rodzaju: zarówno twardy, jak i miękki, mozzarella, a nawet ser pleśniowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj naczynia, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Przypominam, że nie należy brać metalowych naczyń i naczyń ze złoconym wzorem. Ale ceramika, porcelana i szkło są idealne. Weź naczynia wystarczająco głębokie , ponieważ w rzeczywistości makaron zostanie w nim ugotowany. Wlej przefiltrowaną lub butelkowaną wodę do naczynia, w którym ugotujesz makaron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikrofaluj przez 5 minut przy mocy 1000. Makaron z reguły wkłada się do wrzącej wody, więc musimy doprowadzić wodę do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij miskę z wrzącą wodą i dodaj do niej makaron. Jak widać, połamałem spaghetti na 3 części, w przeciwnym razie po prostu nie zmieściłyby się w misce. Włóż naczynia z makaronem do kuchenki mikrofalowej i gotuj już z mniejszą mocą (optymalnie 400-600). Czas dobieramy w następujący sposób: do czasu wskazanego na opakowaniu dodajemy 2 minuty. Oznacza to, że jeśli opakowanie wskazuje, że makaron należy gotować przez 7 Minut, Czas gotowania w kuchence mikrofalowej wyniesie 9 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wygląda makaron po ugotowaniu w kuchence mikrofalowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ale może tam pozostać trochę płynu, więc wyrzuć je na sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masło i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zetrzyj ser o dowolnej wielkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy makaron posyp tartym serem i od razu podawaj. Jeśli nagle makaron trochę ostygnie, włóż talerz z naczyniem do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, aby ser się stopił.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy