skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Właściwie do przygotowania liści kapusty na kapustę potrzebujemy tylko kapusty. Bez względu na to, jaka to będzie kapusta: młoda, stare zbiory, a nawet kapusta pekińska. Tylko czas gotowania będzie inny: kapusta młoda i włoska będą gotowe w krótszym czasie niż kapusta ze starych zbiorów. Weź głowę gęstą i elastyczną. Pamiętaj, aby dobrze umyć kapustę, najlepiej nawet szczotką.
Krok 2:
Usuń 2-3 górne liście z kapusty. Zawsze są uszkodzone i brudne. Długim, ostrym nożem wykonaj kilka głębokich cięć wokół pnia. Zasadniczo można go natychmiast usunąć, ale wygodniej będzie to zrobić, gdy kapusta będzie gotowa i stanie się bardziej miękka.
Krok 3:
Włóż kapustę do celofanowej torby, zawiąż ją mocno. Możesz również owinąć kapustę folią spożywczą.
Krok 4:
Umieść kapustę w torbie w naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Przypominam, że w takich piecach nie można używać metalowych naczyń, a także naczyń z błyszczącymi ornamentami. Ze względu na użycie takich naczyń kuchenka mikrofalowa może iskrzyć podczas użytkowania, a nawet może się zapalić. Ale naczynia szklane, ceramiczne i papierowe są dozwolone do użytku.
Krok 5:
Włóż wszystko do kuchenki mikrofalowej. Czas gotowania zależy od mocy pieca. Mam moc mikrofalową 1000 i czas gotowania 15 minut, przy mocy 800 - czas gotowania wyniesie 20 minut, a przy mocy 600-25 minut. Gdy piec się wyłączy, pozostaw w nim kapustę na kolejne 5 minut, a dopiero potem wyjmij. Aby usunąć główkę kapusty z kuchenki mikrofalowej, użyj rękawiczek, ponieważ naczynia będą bardzo gorące.
Krok 6:
Wyjmij główkę kapusty z torby-ostrożnie, nie poparz się! Pozwól mu trochę ostygnąć i całkowicie usuń łodygę. Kapusta okazuje się bardzo miękka. Ostrożnie oddziel arkusze od siebie i zacznij gotować gołąbki!
Krok 7:
Sposób jest bardzo prosty, szybki i oszczędzający czas. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g