kapusta do kapusty w kuchence mikrofalowej

szybko i łatwo-kapusta do gołąbków w kuchence mikrofalowej! Lubisz gołąbki, ale nie chcesz zadzierać z liśćmi kapusty? Cóż, nie gotuj główki kapusty, tak jak wcześniej nasze babcie! Jest szybszy i bardziej nowoczesny sposób-zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Właściwie do przygotowania liści kapusty na kapustę potrzebujemy tylko kapusty. Bez względu na to, jaka to będzie kapusta: młoda, stare zbiory, a nawet kapusta pekińska. Tylko czas gotowania będzie inny: kapusta młoda i włoska będą gotowe w krótszym czasie niż kapusta ze starych zbiorów. Weź głowę gęstą i elastyczną. Pamiętaj, aby dobrze umyć kapustę, najlepiej nawet szczotką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń 2-3 górne liście z kapusty. Zawsze są uszkodzone i brudne. Długim, ostrym nożem wykonaj kilka głębokich cięć wokół pnia. Zasadniczo można go natychmiast usunąć, ale wygodniej będzie to zrobić, gdy kapusta będzie gotowa i stanie się bardziej miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kapustę do celofanowej torby, zawiąż ją mocno. Możesz również owinąć kapustę folią spożywczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść kapustę w torbie w naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Przypominam, że w takich piecach nie można używać metalowych naczyń, a także naczyń z błyszczącymi ornamentami. Ze względu na użycie takich naczyń kuchenka mikrofalowa może iskrzyć podczas użytkowania, a nawet może się zapalić. Ale naczynia szklane, ceramiczne i papierowe są dozwolone do użytku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż wszystko do kuchenki mikrofalowej. Czas gotowania zależy od mocy pieca. Mam moc mikrofalową 1000 i czas gotowania 15 minut, przy mocy 800 - czas gotowania wyniesie 20 minut, a przy mocy 600-25 minut. Gdy piec się wyłączy, pozostaw w nim kapustę na kolejne 5 minut, a dopiero potem wyjmij. Aby usunąć główkę kapusty z kuchenki mikrofalowej, użyj rękawiczek, ponieważ naczynia będą bardzo gorące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij główkę kapusty z torby-ostrożnie, nie poparz się! Pozwól mu trochę ostygnąć i całkowicie usuń łodygę. Kapusta okazuje się bardzo miękka. Ostrożnie oddziel arkusze od siebie i zacznij gotować gołąbki!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sposób jest bardzo prosty, szybki i oszczędzający czas. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy