ciasto mikrofalowe w 5 minut jest szybkie i smaczne

delikatne, biszkoptowe ciasto w kilka minut. Takie ciasto doskonale ci pomoże, gdy goście są na wyciągnięcie ręki lub chcesz czegoś na herbatę. Ze względu na gotowanie w kuchence mikrofalowej zajmie to tylko kilka minut, a produkty na to są zawsze w każdym domu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-21 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 44 % 33 g
węglowodany 44 % 33 g
452 kcal
IG: 9 / 3 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta w kuchence mikrofalowej w 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajko pod bieżącą ciepłą wodą, aby zmyć brud i bakterie, rozbij je do miski. Wlej do niego mleko, może mieć absolutnie dowolną zawartość tłuszczu. Najważniejsze, że jest świeży i naturalny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski z jajkiem i mlekiem wsyp cukier, najlepiej drobny. Może to być zwykły cukier biały lub trzcinowy lub brązowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do miski. Olej należy przyjmować rafinowany, aby zapach nasion nie zakłócał aromatu pozostałych składników. Możesz także wziąć oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Można to zrobić ręcznie za pomocą trzepaczki lub miksera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do miski z masą. Pozwoli to pozbyć się śmieci, jeśli taki był i nasycić mąkę tlenem. Najlepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości, wypieki będą bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek kakaowy do miski. Kakao powinno być najwyższej jakości bez żadnych dodatków w postaci cukru lub mleka w proszku. I najlepiej przesiać proszek kakaowy, podobnie jak mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zamiast cukru waniliowego możesz dodać wanilię lub wanilinę. Ale jeśli zmienisz cukier waniliowy, waga będzie inna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinien być jak gęsta śmietana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Formę, która nadaje się do kuchenki mikrofalowej, posmaruj olejem roślinnym. Przykryj spód papierem do pieczenia. Jeśli lubisz wysokie ciasta, tak jak my, weź formę o średnicy 12-14 centymetrów. Jeśli ciasta są wykonane z dwóch ciast, odpowiednia jest forma o średnicy 18 centymetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przełóż ciasto do formy i spłaszcz. Zrób małe wgłębienie w środku ciasta. Pozwoli to gotowemu ciastu uniknąć podniesienia góry zjeżdżalnią i pozostać równym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść formę w kuchence mikrofalowej na gramofonie i zamknij drzwi. Gotuj z mocą 900 W przez 3 do 4 minut. Najpierw piecz przez 3 minuty, sprawdź, czy jest gotowy, a jeśli to konieczne, włącz go na kolejną 1 minutę. Po sygnale wyłączenia pozostaw w środku na kolejne 5 minut, aby biszkopt dotarł.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij formę z kuchenki mikrofalowej i wyjmij gotowy biszkopt. Usuń papier z dna biszkoptu i umieść na ruszcie, pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie. Ruszt można zabrać do grillowania z kuchenki mikrofalowej. I nie zostawiaj herbatnika w formie, po schłodzeniu zwilży się parą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój schłodzony biszkopt na 3 ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj dolne ciasto pastą czekoladową. Zamiast tego możesz wziąć gotowane mleko skondensowane lub ubić śmietanę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż warstwy i złóż ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj całe ciasto pastą czekoladową. Zostaw trochę do dekoracji.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Orzechy włoskie wysusz trochę na suchej patelni, posiekaj i posyp boki i powierzchnię ciasta, naciskając.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj wierzch odłożoną na bok pastą czekoladową i możesz podać. Lub wstaw do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach  w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy