skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta w kuchence mikrofalowej w 5 minut.
Krok 2:
Umyj jajko pod bieżącą ciepłą wodą, aby zmyć brud i bakterie, rozbij je do miski. Wlej do niego mleko, może mieć absolutnie dowolną zawartość tłuszczu. Najważniejsze, że jest świeży i naturalny.
Krok 3:
Do miski z jajkiem i mlekiem wsyp cukier, najlepiej drobny. Może to być zwykły cukier biały lub trzcinowy lub brązowy.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do miski. Olej należy przyjmować rafinowany, aby zapach nasion nie zakłócał aromatu pozostałych składników. Możesz także wziąć oliwę z oliwek.
Krok 5:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Można to zrobić ręcznie za pomocą trzepaczki lub miksera.
Krok 6:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do miski z masą. Pozwoli to pozbyć się śmieci, jeśli taki był i nasycić mąkę tlenem. Najlepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości, wypieki będą bardziej przewiewne.
Krok 7:
Dodaj proszek kakaowy do miski. Kakao powinno być najwyższej jakości bez żadnych dodatków w postaci cukru lub mleka w proszku. I najlepiej przesiać proszek kakaowy, podobnie jak mąkę.
Krok 8:
Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zamiast cukru waniliowego możesz dodać wanilię lub wanilinę. Ale jeśli zmienisz cukier waniliowy, waga będzie inna.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinien być jak gęsta śmietana.
Krok 10:
Formę, która nadaje się do kuchenki mikrofalowej, posmaruj olejem roślinnym. Przykryj spód papierem do pieczenia. Jeśli lubisz wysokie ciasta, tak jak my, weź formę o średnicy 12-14 centymetrów. Jeśli ciasta są wykonane z dwóch ciast, odpowiednia jest forma o średnicy 18 centymetrów.
Krok 11:
Przełóż ciasto do formy i spłaszcz. Zrób małe wgłębienie w środku ciasta. Pozwoli to gotowemu ciastu uniknąć podniesienia góry zjeżdżalnią i pozostać równym.
Krok 12:
Umieść formę w kuchence mikrofalowej na gramofonie i zamknij drzwi. Gotuj z mocą 900 W przez 3 do 4 minut. Najpierw piecz przez 3 minuty, sprawdź, czy jest gotowy, a jeśli to konieczne, włącz go na kolejną 1 minutę. Po sygnale wyłączenia pozostaw w środku na kolejne 5 minut, aby biszkopt dotarł.
Krok 13:
Wyjmij formę z kuchenki mikrofalowej i wyjmij gotowy biszkopt. Usuń papier z dna biszkoptu i umieść na ruszcie, pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie. Ruszt można zabrać do grillowania z kuchenki mikrofalowej. I nie zostawiaj herbatnika w formie, po schłodzeniu zwilży się parą.
Krok 14:
Pokrój schłodzony biszkopt na 3 ciasta.
Krok 15:
Posmaruj dolne ciasto pastą czekoladową. Zamiast tego możesz wziąć gotowane mleko skondensowane lub ubić śmietanę.
Krok 16:
Rozłóż warstwy i złóż ciasto.
Krok 17:
Posmaruj całe ciasto pastą czekoladową. Zostaw trochę do dekoracji.
Krok 18:
Orzechy włoskie wysusz trochę na suchej patelni, posiekaj i posyp boki i powierzchnię ciasta, naciskając.
Krok 19:
Udekoruj wierzch odłożoną na bok pastą czekoladową i możesz podać. Lub wstaw do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia.
Krok 20:
Smacznego.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g