skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W całości w skórze. Ale duże ziemniaki nadają się również do przygotowania tego dania, wystarczy je obrać i pokroić na kawałki. Zestaw przypraw i przypraw można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Moje ziemniaki, obierz. lepiej jest używać kruchych odmian ziemniaków, które potrzebują mniej czasu na pieczenie, a po obróbce cieplnej stają się miękkie i kruche.
Krok 3:
Pokroić w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości, aby równomiernie upiec całość. Opłucz ziemniaki, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 4:
Włóż ziemniaki do torby do pieczenia (jeśli nie ma takiej pod ręką, wystarczy zwykła plastikowa torba).
Krok 5:
Dodaj sól, czarny mielony pieprz do smaku, możesz dodać szczyptę papryki, mielonej kolendry, suszonej bazylii lub specjalnej przyprawy do ziemniaków. Wlej kilka łyżek oliwy z oliwek (jako bardziej budżetowy możesz użyć oleju roślinnego). Z oliwą z oliwek okaże się bardziej aromatyczny i zdrowszy.
Krok 6:
Zawiąż torebkę z ziemniakami i dobrze wstrząśnij, aby przyprawy i olej równomiernie rozprowadziły się po ziemniakach. Na torbie wykonujemy kilka nakłuć widelcem, aby torba nie pękła podczas pieczenia w kuchence mikrofalowej. Włóż torbę z ziemniakami do ogniotrwałej formy i wyślij do kuchenki mikrofalowej.
Krok 7:
Ustaw maksymalną moc na 10-15 minut. Po upływie czasu sprawdzamy stan ziemniaków i, jeśli to konieczne, wysyłamy je na chwilę do kuchenki mikrofalowej. Czas pieczenia zależy od modelu kuchenki mikrofalowej, odmiany ziemniaków. Gotowość ziemniaków można sprawdzić widelcem, jeśli ziemniaki są miękkie, można je podać. Ale nadmierne pieczenie ziemniaków wpłynie również negatywnie na ich smak, ziemniaki będą suche, twarde Na Zewnątrz.
Krok 8:
Wyjmij torebkę z ziemniakami z kuchenki mikrofalowej, pozwól jej trochę ostygnąć, pokrój torebkę, połóż ziemniaki na talerzu i podawaj, posyp posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu, skrop olejem. Takie danie może działać jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby lub jako niezależne danie bezmięsne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g