skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, a nawet mieszane. Lepiej nie używać gotowego mięsa mielonego, ponieważ nie wiadomo, z czego jest nawinięty. Wybrałem kawałek wołowiny w sklepie i zrobiłem z niego mięso mielone. Ryż jest najlepiej Okrągły, aby nie wyróżniał się zbytnio w fakturze mięsa. Kapusta świeża, Biała, możesz wziąć młodą kapustę.
Krok 2:
W przypadku gołąbków najpierw przygotujemy kapustę. Ktoś gotuje, aż zmięknie, ktoś piecze w piekarniku. Wkładam główkę kapusty do zwykłej torby, zawiązuję i mikrofaluję na 10 minut.
Krok 3:
Oto taka kapusta. Ochłodź ją.
Krok 4:
Następnie wytnij łodygę i ostrożnie podziel na arkusze.
Krok 5:
Ryż doprowadź do połowy. Po prostu zalałem go wrzącą wodą i zostawiłem na 10 minut. Następnie wodę z ryżu należy spuścić.
Krok 6:
Dodaj ryż do mielonego mięsa.
Krok 7:
Posolić mięso mielone. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy: mieloną ostrą paprykę, paprykę do smaku, suchy lub świeży czosnek. Wybierz według własnego gustu!
Krok 8:
Cebulę obrać, drobno posiekać, a także dodać do mięsa mielonego. Jeśli nie lubisz gotowanej cebuli, to przed dodaniem cebuli do mięsa mielonego możesz ją trochę usmażyć na patelni z dodatkiem kropli oleju roślinnego, a dopiero potem dodać do mięsa mielonego.
Krok 9:
Na każdym liściu kapusty, po stronie, w której liść jest grubszy, połóż trochę gotowego mięsa mielonego.
Krok 10:
Uformuj Gołąbek w Kształt koperty.
Krok 11:
Przygotuj formę, której możesz użyć w kuchence mikrofalowej. Przypomnę, że wszystkie rodzaje metalowych przyborów kuchennych są kategorycznie nieodpowiednie, a także naczynia o błyszczącym wzorze. W kuchenkach mikrofalowych można stosować wszelkiego rodzaju szkło, porcelanę, ceramikę, a nawet naczynia papierowe. Włóż gołąbki do głębokiego pojemnika, dodaj 100 ml wody i przykryj folią spożywczą lub przykryj bezpośrednio w kuchence mikrofalowej specjalną pokrywką do kuchenki mikrofalowej.
Krok 12:
Mikrofalówka. Przy mocy 1000 gotuj przez 10 minut, przy mocy 800 - 12 minut, przy 600-około 15 minut. Pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu
Krok 13:
Podawaj gołąbki na gorąco. Smacznego!
jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g