Gołąbki w kuchence mikrofalowej

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny-na obiad! Gołąbki w kuchence mikrofalowej są delikatne, miękkie, soczyste. W porównaniu z tradycyjnymi gotują się wielokrotnie szybciej. Najlepsza opcja, kiedy musisz teraz nakarmić rodzinę. W ten sam sposób można gotować mrożone gołąbki.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 38 % 8 g
120 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, a nawet mieszane. Lepiej nie używać gotowego mięsa mielonego, ponieważ nie wiadomo, z czego jest nawinięty. Wybrałem kawałek wołowiny w sklepie i zrobiłem z niego mięso mielone. Ryż jest najlepiej Okrągły, aby nie wyróżniał się zbytnio w fakturze mięsa. Kapusta świeża, Biała, możesz wziąć młodą kapustę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku gołąbków najpierw przygotujemy kapustę. Ktoś gotuje, aż zmięknie, ktoś piecze w piekarniku. Wkładam główkę kapusty do zwykłej torby, zawiązuję i mikrofaluję na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto taka kapusta. Ochłodź ją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wytnij łodygę i ostrożnie podziel na arkusze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż doprowadź do połowy. Po prostu zalałem go wrzącą wodą i zostawiłem na 10 minut. Następnie wodę z ryżu należy spuścić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ryż do mielonego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posolić mięso mielone. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy: mieloną ostrą paprykę, paprykę do smaku, suchy lub świeży czosnek. Wybierz według własnego gustu!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę obrać, drobno posiekać, a także dodać do mięsa mielonego. Jeśli nie lubisz gotowanej cebuli, to przed dodaniem cebuli do mięsa mielonego możesz ją trochę usmażyć na patelni z dodatkiem kropli oleju roślinnego, a dopiero potem dodać do mięsa mielonego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na każdym liściu kapusty, po stronie, w której liść jest grubszy, połóż trochę gotowego mięsa mielonego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj Gołąbek w Kształt koperty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj formę, której możesz użyć w kuchence mikrofalowej. Przypomnę, że wszystkie rodzaje metalowych przyborów kuchennych są kategorycznie nieodpowiednie, a także naczynia o błyszczącym wzorze. W kuchenkach mikrofalowych można stosować wszelkiego rodzaju szkło, porcelanę, ceramikę, a nawet naczynia papierowe. Włóż gołąbki do głębokiego pojemnika, dodaj 100 ml wody i przykryj folią spożywczą lub przykryj bezpośrednio w kuchence mikrofalowej specjalną pokrywką do kuchenki mikrofalowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mikrofalówka. Przy mocy 1000 gotuj przez 10 minut, przy mocy 800 - 12 minut, przy 600-około 15 minut. Pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj gołąbki na gorąco. Smacznego!

jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy