ciasto kakaowe w kuchence mikrofalowej jest bardzo szybkie

bardzo szybkie ciasto czekoladowe! Przygotuj i zaskocz gości! Minuta ciasta z kakao w kuchence mikrofalowej da ładunek radości i smaku, a czas zajmie wszystko-nic.
MelindochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 68 % 32 g
238 kcal
IG: 9 / 3 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka z cukrem. Dodaj proszek kakaowy do tej mieszanki, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę, skrobię (jeśli istnieje), proszek do pieczenia do mieszanki czekoladowej. Wymieszaj (możesz użyć miksera i szybciej z nim).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i mleko do powstałego dość gęstego ciasta. Dobrze wymieszaj. Wlej nasze ciasto do formy wysmarowanej masłem i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 3,5-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy biszkopt rośnie w kuchence mikrofalowej, robimy syrop do impregnacji: gotujemy wodę i wlewamy cukier do wrzącej wody. Zagotuj wodę dalej, mieszając cukier(dodałem do smaku 1,5 łyżeczki cukru waniliowego). Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wyłącz palnik i pozwól syropowi nieco ostygnąć. Aby nadać syropowi więcej pikanterii, możesz dodać do niego 2-3 łyżeczki. rum lub koniak(tutaj spróbuj tego, kto lubi).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 3-4 minutach otrzymujemy taki wspaniały biszkopt. Pozwól mu trochę ostygnąć i rozłóż z formy na talerzu. Jest dość mały, ale i tak przeciąłem go na pół. Dobrze nasączony ciepłym syropem i zrobiony z dżemu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatni etap. Ubij śmietanę z cukrem i wlej nasze ciasto. Miałem warstwę dżemu truskawkowego, więc udekorowałem ciasto świeżymi truskawkami i kawałkami czekolady (ale to zależy od Ciebie). Pyszne jest również połączenie syropu i dżemu borówkowego w tym torcie: wydaje się, że jest słodko-słodki, ale jednocześnie bardzo lekki kwaśny, okazuje się fajny!

ciasto jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy