skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem. Dodaj proszek kakaowy do tej mieszanki, wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj mąkę, skrobię (jeśli istnieje), proszek do pieczenia do mieszanki czekoladowej. Wymieszaj (możesz użyć miksera i szybciej z nim).
Krok 3:
Dodaj olej roślinny i mleko do powstałego dość gęstego ciasta. Dobrze wymieszaj. Wlej nasze ciasto do formy wysmarowanej masłem i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 3,5-4 minuty.
Krok 4:
Podczas gdy biszkopt rośnie w kuchence mikrofalowej, robimy syrop do impregnacji: gotujemy wodę i wlewamy cukier do wrzącej wody. Zagotuj wodę dalej, mieszając cukier(dodałem do smaku 1,5 łyżeczki cukru waniliowego). Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wyłącz palnik i pozwól syropowi nieco ostygnąć. Aby nadać syropowi więcej pikanterii, możesz dodać do niego 2-3 łyżeczki. rum lub koniak(tutaj spróbuj tego, kto lubi).
Krok 5:
Po 3-4 minutach otrzymujemy taki wspaniały biszkopt. Pozwól mu trochę ostygnąć i rozłóż z formy na talerzu. Jest dość mały, ale i tak przeciąłem go na pół. Dobrze nasączony ciepłym syropem i zrobiony z dżemu.
Krok 6:
Ostatni etap. Ubij śmietanę z cukrem i wlej nasze ciasto. Miałem warstwę dżemu truskawkowego, więc udekorowałem ciasto świeżymi truskawkami i kawałkami czekolady (ale to zależy od Ciebie). Pyszne jest również połączenie syropu i dżemu borówkowego w tym torcie: wydaje się, że jest słodko-słodki, ale jednocześnie bardzo lekki kwaśny, okazuje się fajny!
ciasto jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g