ciasto marchewkowe w powolnej kuchence

pomarańczowy nastrój dla miłośników pieczenia marchwi. Delikatne, wilgotne, słodkie ciasto marchewkowe. Bardzo smaczne i zdrowe. Podoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 66 % 27 g
205 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel żółtka od białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka z cukrem i wanilią, aż będą białe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmiękczone masło i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj startą marchewkę, wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce ubij białka na miękkie szczyty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wprowadzamy białka w częściach do masy głównej i delikatnie mieszamy szpatułką metodą składania (od dołu do góry).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powstałą masę rozprowadzamy w misce multicookera nasmarowanej olejem. Ustawiamy tryb pieczenia na 80 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po sygnale ogrzewamy przez 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto przewraca się na wysmarowaną tłuszczem wkładkę do gotowania na parze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z niego wymieszaj na talerzu. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Miłego pieczenia!

podobnie jak wszystkie wypieki z ciasta biszkoptowego, ciasto należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby pozbyć się zapachu jajek.

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy