ciasto marchewkowe w powolnej kuchence
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 3:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 4:
Ubij żółtka z cukrem i wanilią, aż będą białe.
Krok 5:
Dodaj zmiękczone masło i wymieszaj.
Krok 6:
Wprowadź mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj startą marchewkę, wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
W osobnej misce ubij białka na miękkie szczyty.
Krok 9:
Wprowadzamy białka w częściach do masy głównej i delikatnie mieszamy szpatułką metodą składania (od dołu do góry).
Krok 10:
Powstałą masę rozprowadzamy w misce multicookera nasmarowanej olejem. Ustawiamy tryb pieczenia na 80 minut.
Krok 11:
Po sygnale ogrzewamy przez 15 minut.
Krok 12:
Gotowe ciasto przewraca się na wysmarowaną tłuszczem wkładkę do gotowania na parze.
Krok 13:
Z niego wymieszaj na talerzu. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Miłego pieczenia!
podobnie jak wszystkie wypieki z ciasta biszkoptowego, ciasto należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby pozbyć się zapachu jajek.
do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.
do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g