skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W osobnej misce połącz ciepłe mleko, dwie łyżki granulowanego cukru i suche drożdże. Mleko powinno być przyjemne-ciepłe, a nie gorące. Wymieszaj ciasto i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2:
W tym czasie drożdże aktywują swoją pracę, tworząc puszystą piankową czapkę na powierzchni mleka.
Krok 3:
Dodaj pozostały cukier i sól do ciasta, a także płynny składnik: stopione i lekko schłodzone masło i jajko kurze. Spotkałem się z opinią, że masło stopione do stanu płynnego znacznie pogarsza jakość gotowych wypieków. Ja na przykład nie zauważam różnicy... Ale jeśli masz taką opinię, lepiej będzie wcześniej wyjąć olej z lodówki, około dwudziestu minut przed rozpoczęciem gotowania bułek.
Krok 4:
Mieszaj mieszaninę trzepaczką lub mikserem, aż wszystkie składniki zostaną połączone.
Krok 5:
W porcjach przesiej mąkę pszenną premium do miski.
Krok 6:
Lepiej będzie najpierw dodać połowę wymienionej tutaj mąki, a następnie dostosować jej ilość w zależności od właściwości glutenu i wielkości jajka.
Krok 7:
Zagniataj ciasto, aż przestanie mocno przylegać do dłoni. Zbierz go w kulkę i przykryj ręcznikiem, pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 8:
Ciasto powinno dobrze pasować i zwiększyć objętość.
Krok 9:
Użyj dłoni, aby zgnieść ciasto, aby uwolnił się dwutlenek węgla i umieść miskę z powrotem w ciepłym miejscu podejść. Tym razem czas to dwadzieścia minut.
Krok 10:
Po posypaniu mąką powierzchni roboczej podziel ciasto na siedem równych kawałków. Uformuj z nich kulki.
Krok 11:
Obficie posmaruj miskę wolnowaru masłem, aby bułki się nie przypaliły.
Krok 12:
Rozwałkuj ciasto w okrąg o wysokości pół centymetra i umieść łyżeczkę gęstego dżemu na środku. Mam z rajskich jabłek. Możesz upiec bułki bez dżemu. Następnie natychmiast włóż je do powolnej kuchenki.
Krok 13:
Przynieś krawędzie ciasta do środka i mocno ściśnij. To, jak dobrze połączone są krawędzie, zależy od tego, czy wypełnienie wycieknie, czy nie.
Krok 14:
Ułóż bułki szwami w dół w powolnej kuchence. Umieść je na stojaku na piętnaście minut, Program" ciasto & quot;.
Krok 15:
Następnie posmaruj bułki żółtkiem jaja, Ustaw progamme & quot; pieczenie & quot; i piecz bułki przez godzinę. Czas będzie inny dla każdego, przeczytaj instrukcje dotyczące multicookera. Bułki powinny dobrze rosnąć i nie przypalać się od dołu.
Krok 16:
Być może jedynym minusem takich bułek jest to, że jest mało prawdopodobne, aby okazały się różowe na wierzchu. Wynika to z cech konstrukcyjnych multicookerów.
Krok 17:
Można to łatwo naprawić, po prostu odwracając bułki do dołu, rumianą stroną do góry lub, tak jak ja, po ostygnięciu, skrop je najzwyklejszym lukrem cytrynowo-cukrowym.
z lukrem cukrowym bułeczki wydawały mi się jeszcze bardziej interesujące niż bez.
podawaj z gorącą herbatą na śniadanie lub przekąskę.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g