bułki drożdżowe w powolnej kuchence

nie spodziewałem się tak niesamowitego wyniku po powolnej kuchence! Bułki maślane według tego przepisu można piec zarówno z nadzieniem, jak i bez. Po raz pierwszy upiekłam w powolnej kuchence i po prostu nie spodziewałam się, że bułki będą tak cudownie rosły! Oddzielają się od siebie jak kupiony maślany rumianek, a całe nadzienie pozostaje w środku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 77 % 51 g
300 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W osobnej misce połącz ciepłe mleko, dwie łyżki granulowanego cukru i suche drożdże. Mleko powinno być przyjemne-ciepłe, a nie gorące. Wymieszaj ciasto i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie drożdże aktywują swoją pracę, tworząc puszystą piankową czapkę na powierzchni mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pozostały cukier i sól do ciasta, a także płynny składnik: stopione i lekko schłodzone masło i jajko kurze. Spotkałem się z opinią, że masło stopione do stanu płynnego znacznie pogarsza jakość gotowych wypieków. Ja na przykład nie zauważam różnicy... Ale jeśli masz taką opinię, lepiej będzie wcześniej wyjąć olej z lodówki, około dwudziestu minut przed rozpoczęciem gotowania bułek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj mieszaninę trzepaczką lub mikserem, aż wszystkie składniki zostaną połączone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W porcjach przesiej mąkę pszenną premium do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lepiej będzie najpierw dodać połowę wymienionej tutaj mąki, a następnie dostosować jej ilość w zależności od właściwości glutenu i wielkości jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniataj ciasto, aż przestanie mocno przylegać do dłoni. Zbierz go w kulkę i przykryj ręcznikiem, pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno dobrze pasować i zwiększyć objętość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj dłoni, aby zgnieść ciasto, aby uwolnił się dwutlenek węgla i umieść miskę z powrotem w ciepłym miejscu podejść. Tym razem czas to dwadzieścia minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po posypaniu mąką powierzchni roboczej podziel ciasto na siedem równych kawałków. Uformuj z nich kulki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obficie posmaruj miskę wolnowaru masłem, aby bułki się nie przypaliły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg o wysokości pół centymetra i umieść łyżeczkę gęstego dżemu na środku. Mam z rajskich jabłek. Możesz upiec bułki bez dżemu. Następnie natychmiast włóż je do powolnej kuchenki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przynieś krawędzie ciasta do środka i mocno ściśnij. To, jak dobrze połączone są krawędzie, zależy od tego, czy wypełnienie wycieknie, czy nie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż bułki szwami w dół w powolnej kuchence. Umieść je na stojaku na piętnaście minut, Program" ciasto & quot;.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie posmaruj bułki żółtkiem jaja, Ustaw progamme & quot; pieczenie & quot; i piecz bułki przez godzinę. Czas będzie inny dla każdego, przeczytaj instrukcje dotyczące multicookera. Bułki powinny dobrze rosnąć i nie przypalać się od dołu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Być może jedynym minusem takich bułek jest to, że jest mało prawdopodobne, aby okazały się różowe na wierzchu. Wynika to z cech konstrukcyjnych multicookerów.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Można to łatwo naprawić, po prostu odwracając bułki do dołu, rumianą stroną do góry lub, tak jak ja, po ostygnięciu, skrop je najzwyklejszym lukrem cytrynowo-cukrowym.

z lukrem cukrowym bułeczki wydawały mi się jeszcze bardziej interesujące niż bez.

podawaj z gorącą herbatą na śniadanie lub przekąskę.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy