skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki w powolnej kuchence w sosie pomidorowym? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Mam mieloną wieprzowinę, ale wystarczy wieprzowina i wołowina lub kurczak. Wstępnie rozmrozić mięso na dolnej półce lodówki, pokroić na średnie kawałki i przekręcić przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Obierz marchewki, opłucz, osusz papierowymi serwetkami. Zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz również cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój w małe kostki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny z oliwek lub słonecznika. Najpierw ułóż posiekaną cebulę i podsmaż na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodaj startą marchewkę i kontynuuj smażenie, mieszając, aż będzie miękka.
Krok 5:
Ryż spłucz kilka razy, aż woda będzie czysta. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Odcedź gotowy ryż do durszlaka i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6:
W odpowiednim pojemniku połącz mięso mielone, smażony i gotowany ryż. Sól, pieprz, dodaj suche przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj. Dodałem też posiekany świeży koperek.
Krok 7:
W główce kapusty Wytnij środek nożem.
Krok 8:
Wyślij kapustę do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj na umiarkowanym ogniu, stopniowo usuwając (co 2-3 minuty) górne miękkie liście. Jeśli kapusta jest młoda, gotuje się szybciej, więc uważaj, aby się nie rozgotować.
Krok 9:
Przenieś gotowe liście kapusty do durszlaka i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odetnij wszystkie zgrubienia nożem na każdym liściu.
Krok 10:
Połóż około 1,5 łyżki mielonego mięsa na środku przygotowanego liścia kapusty.
Krok 11:
Zwiń gołąbki kopertą, owijając brzegi kapusty po bokach.
Krok 12:
Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym. Przenieś do niego pierwszą partię półfabrykatów, włącz tryb smażenia i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż na półmisek i usmaż drugą partię.
Krok 13:
Przygotuj nadzienie. W pojemniku wymieszaj śmietanę, sos pomidorowy, mąkę. Trochę soli. Sos można zastąpić pomidorami we własnym soku.
Krok 14:
Wlej szklankę przegotowanej przefiltrowanej wody i mieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 15:
Umieść pierwszą warstwę smażonych gołąbków w misce multicookera. Możesz zostawić trochę smażenia i rozprowadzić na każdej warstwie. Polej gołąbki sosem.
Krok 16:
Ułóż w ten sposób wszystkie inne gołąbki, posyp je smażeniem i polewą sosem. Na koniec posypałam jeszcze papryką, ale nie jest to konieczne. Możesz również dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Umieść liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotowałem gołąbki w trybie pieczenia, ale możesz włączyć duszenie. Gotuj, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.
Krok 17:
Gotowe gołąbki podawaj na gorąco. Przed podaniem polej sosem i, jeśli chcesz, dodatkowo kwaśną śmietaną. Smacznego dla wszystkich!
puste gołąbki można zamrozić i przechowywać w zamrażarce.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g