gołąbki w powolnej kuchence w sosie pomidorowym

domowe, apetyczne, soczyste, sycące, dla całej rodziny! Gołąbki w sosie pomidorowym w powolnej kuchence są idealne! Miękkie, delikatne, doskonale zachowują swój kształt. Danie jest idealne na każdą okazję, zarówno na swobodnym stole, jak i na wakacjach. Goście mają gwarancję, że zjedzą je z przyjemnością. Niesamowicie pyszne!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 42 % 8 g
128 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki w powolnej kuchence w sosie pomidorowym? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Mam mieloną wieprzowinę, ale wystarczy wieprzowina i wołowina lub kurczak. Wstępnie rozmrozić mięso na dolnej półce lodówki, pokroić na średnie kawałki i przekręcić przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, opłucz, osusz papierowymi serwetkami. Zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz również cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny z oliwek lub słonecznika. Najpierw ułóż posiekaną cebulę i podsmaż na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodaj startą marchewkę i kontynuuj smażenie, mieszając, aż będzie miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż spłucz kilka razy, aż woda będzie czysta. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Odcedź gotowy ryż do durszlaka i pozostaw do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W odpowiednim pojemniku połącz mięso mielone, smażony i gotowany ryż. Sól, pieprz, dodaj suche przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj. Dodałem też posiekany świeży koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W główce kapusty Wytnij środek nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kapustę do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj na umiarkowanym ogniu, stopniowo usuwając (co 2-3 minuty) górne miękkie liście. Jeśli kapusta jest młoda, gotuje się szybciej, więc uważaj, aby się nie rozgotować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe liście kapusty do durszlaka i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odetnij wszystkie zgrubienia nożem na każdym liściu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż około 1,5 łyżki mielonego mięsa na środku przygotowanego liścia kapusty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń gołąbki kopertą, owijając brzegi kapusty po bokach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym. Przenieś do niego pierwszą partię półfabrykatów, włącz tryb smażenia i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż na półmisek i usmaż drugą partię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj nadzienie. W pojemniku wymieszaj śmietanę, sos pomidorowy, mąkę. Trochę soli. Sos można zastąpić pomidorami we własnym soku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej szklankę przegotowanej przefiltrowanej wody i mieszaj sos, aż będzie gładki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść pierwszą warstwę smażonych gołąbków w misce multicookera. Możesz zostawić trochę smażenia i rozprowadzić na każdej warstwie. Polej gołąbki sosem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż w ten sposób wszystkie inne gołąbki, posyp je smażeniem i polewą sosem. Na koniec posypałam jeszcze papryką, ale nie jest to konieczne. Możesz również dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Umieść liść laurowy i kilka groszków ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotowałem gołąbki w trybie pieczenia, ale możesz włączyć duszenie. Gotuj, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe gołąbki podawaj na gorąco. Przed podaniem polej sosem i, jeśli chcesz, dodatkowo kwaśną śmietaną. Smacznego dla wszystkich!

puste gołąbki można zamrozić i przechowywać w zamrażarce.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy