grzyby w sosie śmietanowym w powolnej kuchence

idealny dodatek do dań z ziemniaków i makaronu! Grzyby w kremowym sosie w powolnej kuchence można podawać jako samodzielną przekąskę. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodaj do nich więcej śmietany-uzyskaj bogatszy kremowy smak!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 17 % 2 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. możesz użyć dowolnych grzybów - mogą to być grzyby leśne, które należy ugotować lub, jak moje, zwykłe pieczarki. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie według własnego gustu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania. Mam krem o zawartości tłuszczu 33%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pieczarki z brudu i osusz. Małe pieczarki można gotować w całości. średnie lub duże należy pokroić na 2-4 części. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz powolną kuchenkę w tryb smażenia i podgrzej miskę, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego do miski i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aby był bardziej przejrzysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż grzyby do miski i smaż je razem z cebulą przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 100 ml wody do miski. Przełącz powolną kuchenkę na tryb pieczenia przez 20 minut. Zamknij pokrywkę i pozostaw grzyby do gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę osobno w wodzie. Dodaj sól i przyprawy. Wlej śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    5 minut przed końcem gotowania wlej kremowy sos do grzybów, wymieszaj i pozostaw do ugotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Otwórz pokrywkę, połóż grzyby w sosie śmietanowym na talerzu i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy