skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. możesz użyć dowolnych grzybów - mogą to być grzyby leśne, które należy ugotować lub, jak moje, zwykłe pieczarki. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie według własnego gustu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania. Mam krem o zawartości tłuszczu 33%.
Krok 2:
Dobrze umyj pieczarki z brudu i osusz. Małe pieczarki można gotować w całości. średnie lub duże należy pokroić na 2-4 części. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj.
Krok 3:
Włącz powolną kuchenkę w tryb smażenia i podgrzej miskę, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego do miski i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aby był bardziej przejrzysty.
Krok 4:
Następnie włóż grzyby do miski i smaż je razem z cebulą przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5:
Wlej 100 ml wody do miski. Przełącz powolną kuchenkę na tryb pieczenia przez 20 minut. Zamknij pokrywkę i pozostaw grzyby do gotowania.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę osobno w wodzie. Dodaj sól i przyprawy. Wlej śmietanę.
Krok 7:
5 minut przed końcem gotowania wlej kremowy sos do grzybów, wymieszaj i pozostaw do ugotowania.
Krok 8:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Otwórz pokrywkę, połóż grzyby w sosie śmietanowym na talerzu i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g