pilaw z grzybami i kurczakiem w powolnej kuchence

pyszny, kruchy, ale soczysty pilaw. Zapach!.. sąsiedzi zazdroszczą). Wraz z pojawieniem się multicookera w naszym domu pilaw zaczął pojawiać się coraz częściej na stole, ponieważ teraz jego przygotowanie stało się znacznie łatwiejsze, poza tym ryż zawsze okazuje się tak, jak powinien - ziarno do ziarna. Coraz więcej przepisów na pilaw, oto kolejny-z grzybami.
KrzysiekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 43 % 15 g
190 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki, umyj/wyczyść

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy w powolnej kuchence w trybie & quot; pieczenie"

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula powinna mieć złoty karmelowy kolor

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia cebuli drobno posiekaj marchewki lub trzy na tarce

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do cebuli dodajemy grzyby i dusimy w tym samym trybie & quot; pieczenie & quot; aż sok z grzybów wyparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj marchewki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kurczaka należy pokroić na średnio duże kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mięso do warzyw, soli, wymieszaj. Smażyć wszystko razem przez 10 min. wszystko w tym samym trybie & quot; pieczenie".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyty ryż wsypujemy na wierzch, wyrównujemy, nie mieszamy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj wodę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Woda powinna tylko pokrywać ryż, nie więcej. Ustawiamy tryb " Ryż " na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    5 minut przed końcem czasu gotowania wymieszaj pilaw. Po zakończeniu czasu możesz pozostawić funkcję podgrzewania, wtedy ryż stanie się jeszcze bardziej miękki, ale nie więcej niż 40 minut, w przeciwnym razie stanie się zbyt miękki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

ze względu na stosunkowo dużą liczbę warzyw pilaw z grzybami i kurczakiem nie będzie suchy.
5 minut przed końcem czasu gotowania, gdy pilaw jest już wymieszany, tradycyjnie można w nim włożyć ząbki czosnku lub całą główkę, ale wtedy smak grzybów zostanie przerwany, więc jest to dla amatorów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy