skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy jogurt w powolnej kuchence z zakwasem? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mleko-zarówno domowe, jak i sklepowe. Wybierz też zawartość tłuszczu. Ile dodać zakwasu, przeczytaj instrukcje na opakowaniu-wszystkie są różne.
Krok 2:
Przygotuj naczynia, w których będziesz gotować jogurt. Wygodniej jest robić to w małych słoikach. Natychmiast Oblicz ich ilość, w zależności od ilości mleka. Możesz wysterylizować słoiki, zwłaszcza jeśli jogurt będą jeść dzieci. Możesz to zrobić w dowolny znany sposób. Moje słoiki są małe, sterylizuję je na dziobku wrzącego czajnika.
Krok 3:
Przygotuj mleko - jeśli jest pasteryzowane w sklepie, wystarczy podgrzać je do temperatury 40 stopni. Jeśli mleko jest domowej roboty, najpierw zagotuj, a dopiero potem ostudź do pożądanej temperatury. Bardzo wygodnie jest mierzyć temperaturę specjalnym termometrem, ale jeśli go nie masz, po prostu dotknij mleka - mleko o pożądanej temperaturze jest przyjemnie ciepłe, a nie gorące.
Krok 4:
Dodaj starter do mleka, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej mleko do przygotowanych słoików. Nie wlewaj mleka na samą krawędź puszki, zostaw miejsce na górze. Wygodniej będzie go ugotować, a następnie zjeść.
Krok 6:
W misce multicookera umieść serwetkę lub szmatkę na dnie. Umieść słoiki. Przykryj je pokrywkami bez przykręcania. Zamiast pokrywek możesz przykryć słoiki folią spożywczą.
Krok 7:
Wlej wodę do miski. Wziąłem zwykłą wodę z kranu, trochę ciepłą. Woda powinna osiągnąć poziom jogurtu w słoikach.
Krok 8:
Zamknij powolną kuchenkę i ustaw odpowiedni tryb. Jeśli twoja powolna kuchenka ma funkcję "jogurt", po prostu ją ustaw, czas wynosi około 8 godzin (skup się na funkcjach swojej powolnej kuchenki). Jeśli nie ma takiego trybu, włącz tryb "podgrzewania". Po 15 minutach odłącz go i pozostaw Wolnowar na godzinę. Następnie ponownie tryb & quot; ogrzewanie & quot; przez 15 minut, odpoczynek 3 godziny. Jeszcze raz & quot; ogrzewanie & quot; 15 minut. I znowu odpoczywaj przez 3 godziny.
Krok 9:
W ten sposób Twoja powolna kuchenka działa jak termos, utrzymując i utrzymując ciepło przez długi czas. W rezultacie mleko jest fermentowane z powodu bakterii i powstaje jogurt. Wyjmij gotowy jogurt z multicookera i włóż do lodówki.
do takiego jogurtu możesz dodać cukier, dżem, jagody lub owoce do smaku.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g