jogurt domowy w powolnej kuchence z zakwasem

bardzo smaczne, z prostych potraw, gęste, zdrowe! Domowy jogurt w powolnej kuchence z zakwasem jest przygotowywany ze zwykłego mleka. Wystarczy tylko raz go ugotować i już nigdy nie kupisz go w sklepie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy jogurt w powolnej kuchence z zakwasem? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mleko-zarówno domowe, jak i sklepowe. Wybierz też zawartość tłuszczu. Ile dodać zakwasu, przeczytaj instrukcje na opakowaniu-wszystkie są różne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj naczynia, w których będziesz gotować jogurt. Wygodniej jest robić to w małych słoikach. Natychmiast Oblicz ich ilość, w zależności od ilości mleka. Możesz wysterylizować słoiki, zwłaszcza jeśli jogurt będą jeść dzieci. Możesz to zrobić w dowolny znany sposób. Moje słoiki są małe, sterylizuję je na dziobku wrzącego czajnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mleko - jeśli jest pasteryzowane w sklepie, wystarczy podgrzać je do temperatury 40 stopni. Jeśli mleko jest domowej roboty, najpierw zagotuj, a dopiero potem ostudź do pożądanej temperatury. Bardzo wygodnie jest mierzyć temperaturę specjalnym termometrem, ale jeśli go nie masz, po prostu dotknij mleka - mleko o pożądanej temperaturze jest przyjemnie ciepłe, a nie gorące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj starter do mleka, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do przygotowanych słoików. Nie wlewaj mleka na samą krawędź puszki, zostaw miejsce na górze. Wygodniej będzie go ugotować, a następnie zjeść.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce multicookera umieść serwetkę lub szmatkę na dnie. Umieść słoiki. Przykryj je pokrywkami bez przykręcania. Zamiast pokrywek możesz przykryć słoiki folią spożywczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę do miski. Wziąłem zwykłą wodę z kranu, trochę ciepłą. Woda powinna osiągnąć poziom jogurtu w słoikach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij powolną kuchenkę i ustaw odpowiedni tryb. Jeśli twoja powolna kuchenka ma funkcję "jogurt", po prostu ją ustaw, czas wynosi około 8 godzin (skup się na funkcjach swojej powolnej kuchenki). Jeśli nie ma takiego trybu, włącz tryb "podgrzewania". Po 15 minutach odłącz go i pozostaw Wolnowar na godzinę. Następnie ponownie tryb & quot; ogrzewanie & quot; przez 15 minut, odpoczynek 3 godziny. Jeszcze raz & quot; ogrzewanie & quot; 15 minut. I znowu odpoczywaj przez 3 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W ten sposób Twoja powolna kuchenka działa jak termos, utrzymując i utrzymując ciepło przez długi czas. W rezultacie mleko jest fermentowane z powodu bakterii i powstaje jogurt. Wyjmij gotowy jogurt z multicookera i włóż do lodówki.

do takiego jogurtu możesz dodać cukier, dżem, jagody lub owoce do smaku.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy