kurczak w powolnej kuchence

Szybki, prosty, smaczny, sycący i bardzo wygodny! Kurczak w powolnej kuchence to łatwy przepis na rodzinny obiad dla nowoczesnych gospodyń domowych. Przy obecnym szybkim tempie życia bardzo ważne jest, aby spędzać jak najmniej czasu na gotowaniu. A ten przepis właśnie udowadnia-aby dobrze zjeść, nie musisz spędzać pół dnia w kuchni. Ponadto takie danie jest odpowiednie dla zwolenników prawidłowego odżywiania, ponieważ podczas pieczenia kurczaka w powolnej kuchence zużywa się mniej tłuszczu, a smak tylko z tego korzysta.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 8 % 3 g
245 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

1. Dokładnie opłucz tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Zgarnij pióra, jeśli takie istnieją. Wypatroszyć wnętrze i odciąć gruczoł ogonowy w okolicy guzka z kurczaka (nadaje mięsu nieprzyjemny zapach). Następnie połóż kurczaka na desce do krojenia i pokrój ostrym nożem do mięsa na stawy na porcje.

2. W głębokim talerzu wymieszaj musztardę z oliwą z oliwek. Mieszaj trzepaczką lub łyżką, aż będzie gładka. Dodaj trochę mąki, soli i czarnego mielonego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj. Pokryj każdy kawałek kurczaka ze wszystkich stron powstałą mieszaniną.

3. Włącz Multicooker w tryb "Pieczenie" lub "smażenie" (lub inny podobny w zależności od konfiguracji urządzenia) i ustaw temperaturę na 130-150 stopni Celsjusza. Przenieś kawałki kurczaka pokryte musztardą i przyprawami do miski multicookera. Zamknij garnek pokrywką i gotuj przez 20-25 minut w powyższym trybie.

4. Po określonym czasie otwórz pokrywkę multicookera i ostrożnie, aby się nie poparzyć, użyj uchwytów do garnków, aby wyjąć miskę z mięsem i spuścić płyn. To tłuszcz, który uwolnił się, gdy kurczak marnieje. Umieść miskę z powrotem na miejscu, wlej trochę wytrawnego białego wina i zamknij garnek pokrywką. Kontynuuj gotowanie kurczaka przez kolejne 20-25 minut w tym samym trybie.

5. Kawałki pieczonego kurczaka przełożyć na piękny talerz, udekorować gałązkami świeżej pietruszki i podawać. Jako dodatek możesz gotować warzywa duszone lub pieczone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy