skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Zgarnij pióra, jeśli takie istnieją. Wypatroszyć wnętrze i odciąć gruczoł ogonowy w okolicy guzka z kurczaka (nadaje mięsu nieprzyjemny zapach). Następnie połóż kurczaka na desce do krojenia i pokrój ostrym nożem do mięsa na stawy na porcje.
2. W głębokim talerzu wymieszaj musztardę z oliwą z oliwek. Mieszaj trzepaczką lub łyżką, aż będzie gładka. Dodaj trochę mąki, soli i czarnego mielonego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj. Pokryj każdy kawałek kurczaka ze wszystkich stron powstałą mieszaniną.
3. Włącz Multicooker w tryb "Pieczenie" lub "smażenie" (lub inny podobny w zależności od konfiguracji urządzenia) i ustaw temperaturę na 130-150 stopni Celsjusza. Przenieś kawałki kurczaka pokryte musztardą i przyprawami do miski multicookera. Zamknij garnek pokrywką i gotuj przez 20-25 minut w powyższym trybie.
4. Po określonym czasie otwórz pokrywkę multicookera i ostrożnie, aby się nie poparzyć, użyj uchwytów do garnków, aby wyjąć miskę z mięsem i spuścić płyn. To tłuszcz, który uwolnił się, gdy kurczak marnieje. Umieść miskę z powrotem na miejscu, wlej trochę wytrawnego białego wina i zamknij garnek pokrywką. Kontynuuj gotowanie kurczaka przez kolejne 20-25 minut w tym samym trybie.
5. Kawałki pieczonego kurczaka przełożyć na piękny talerz, udekorować gałązkami świeżej pietruszki i podawać. Jako dodatek możesz gotować warzywa duszone lub pieczone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g