duszone ziemniaki z grzybami w powolnej kuchence

Prosty, szybki, aromatyczny, na obiad dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z grzybami w powolnej kuchence to chude danie, które przygotowuje się praktycznie bez Twojego udziału, wystarczy pokroić produkty. Okazuje się chudy, ale jednocześnie sycący i pożywny, a co najważniejsze, smaczny i apetyczny.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone ziemniaki z grzybami w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Wszelkie grzyby są odpowiednie-leśne, pieczarki, boczniaki, zarówno świeże, jak i mrożone. Grzyby leśne należy najpierw ugotować. Uprawiane są po prostu myte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki delikatnie umyj gąbką. Nie moczyć ich mocno-grzyby mają tendencję do wchłaniania wilgoci, przez co stają się wodniste i mniej smaczne. Wystarczy wytrzeć Czapki i nogi. Osusz grzyby ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój na ćwiartki. Nie zmniejszaj zbytnio, ponieważ grzyby zmniejszają się podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz tryb odpowiedni do smażenia na powolnej kuchence. Można go nazwać na różne sposoby, w zależności od modelu. Czas (jeśli jest ustawiony) Ustaw 20 minut. Lekko podgrzej urządzenie, a następnie wlej do miski bezwonny olej roślinny. Rozłóż cebulę. Smaż, mieszając, przez 5-7 minut, aż będzie złoty. Nie trzeba zamykać pokrywy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grzyby do smażonej cebuli. Sól i pieprz. Również z otwartą pokrywką smażyć pieczarki, mieszając, aż wilgoć odparuje. W tym momencie Program się skończy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki do miski, sól i wymieszaj potrawy. Możesz także dodać ulubione przyprawy. Wlej wodę. Sam dostosuj jego ilość: chcesz, aby danie było cieplejsze, dodaj więcej, bardziej suche-mniej. Użyj przegotowanej wody, ponieważ tryb gaszenia nie doprowadza płynu do wrzenia. Wlałem wrzącą wodę, gdzieś pół szklanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij pokrywkę wolnowaru i ustaw tryb odpowiedni do duszenia. Ustaw czas na minimum 40 minut (mój zaczyna się od 1 godziny, ustawiłem go). Po sygnale zakończenia otwórz pokrywkę, wymieszaj. Danie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ziemniaki duszone z grzybami na talerzach, posyp świeżymi ziołami do smaku i podawaj. Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy