skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone ziemniaki z grzybami w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Wszelkie grzyby są odpowiednie-leśne, pieczarki, boczniaki, zarówno świeże, jak i mrożone. Grzyby leśne należy najpierw ugotować. Uprawiane są po prostu myte.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Krok 3:
Pieczarki delikatnie umyj gąbką. Nie moczyć ich mocno-grzyby mają tendencję do wchłaniania wilgoci, przez co stają się wodniste i mniej smaczne. Wystarczy wytrzeć Czapki i nogi. Osusz grzyby ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój na ćwiartki. Nie zmniejszaj zbytnio, ponieważ grzyby zmniejszają się podczas smażenia.
Krok 4:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 5:
Włącz tryb odpowiedni do smażenia na powolnej kuchence. Można go nazwać na różne sposoby, w zależności od modelu. Czas (jeśli jest ustawiony) Ustaw 20 minut. Lekko podgrzej urządzenie, a następnie wlej do miski bezwonny olej roślinny. Rozłóż cebulę. Smaż, mieszając, przez 5-7 minut, aż będzie złoty. Nie trzeba zamykać pokrywy.
Krok 6:
Dodaj grzyby do smażonej cebuli. Sól i pieprz. Również z otwartą pokrywką smażyć pieczarki, mieszając, aż wilgoć odparuje. W tym momencie Program się skończy.
Krok 7:
Włóż ziemniaki do miski, sól i wymieszaj potrawy. Możesz także dodać ulubione przyprawy. Wlej wodę. Sam dostosuj jego ilość: chcesz, aby danie było cieplejsze, dodaj więcej, bardziej suche-mniej. Użyj przegotowanej wody, ponieważ tryb gaszenia nie doprowadza płynu do wrzenia. Wlałem wrzącą wodę, gdzieś pół szklanki.
Krok 8:
Zamknij pokrywkę wolnowaru i ustaw tryb odpowiedni do duszenia. Ustaw czas na minimum 40 minut (mój zaczyna się od 1 godziny, ustawiłem go). Po sygnale zakończenia otwórz pokrywkę, wymieszaj. Danie jest gotowe.
Krok 9:
Ułóż ziemniaki duszone z grzybami na talerzach, posyp świeżymi ziołami do smaku i podawaj. Smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g